IN BEELD: Gratis: Italiaans kasteel voor klussers

Hou je van zon, zee, strand… en klussen? Boek dan meteen je ticket richting Italië en krijg gratis een kasteel van de Italiaanse overheid. Je krijgt het kasteel uiteraard niet zomaar, er staat wat tegenover.

Waarom?

Op deze manier wilt de overheid het toerisme in de afgelegen gebieden een boost geven. Als nieuwe eigenaar moet je het vaak vervallen gebouw renoveren en het een – liefst ecologisch verantwoorde - toeristische functie geven. Sommige gebouwen hebben enkel een likje verf nodig, andere moeten helemaal opnieuw worden opgetrokken. De meeste aanbiedingen zitten daar ergens tussenin.

Zo hopen ze dat jonge, avontuurlijke ondernemers de gebouwen transformeren tot herbergen, culturele centra, jeugdclubs, handwerkwinkels. Kortom, alles wat fietsers, wandelaars, natuurliefhebbers en pelgrims zou kunnen aantrekken.

Waar moet je zijn?

Je vindt de verlaten panden langs acht historische routes uitgestrekt door de binnenlanden van Italië, op Sicilië en Sardinië. Wie de uitdaging wilt aangaan, krijgt bij het Agenzia del Demanio een grote keuze uit verlaten kastelen, boerderijen en landhuizen. Die beheert het vastgoed van de Italiaanse staat en toont hoe erg de gebouwen er aan toe zijn: een toren van duizend jaar oud, een net niet instortende  villa, een verlaten huisje langs een spoorlijn …

Iets voor jou?  

Als jouw bedrijfsplan er als beste uitkomt, krijg je de gebruiksrechten voor negen jaar, met optie tot een verlenging van nog eens negen jaar. Je hebt voorrang als je onder de 40 jaar bent, maar als klusser moet je wel kunnen aantonen dat je over voldoende geld beschikt om van je vervallen kasteel een majestueus pareltje te maken.

Bron: De Morgen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media