Verhuurders krijgen extra energiepremies

Eigenaars die een woning verhuren aan kwetsbare groepen, krijgen vanaf nu extra steun om energetisch te renoveren. Vlaanderen moet een paar versnellingen hoger schakelen wil het voldoen aan de Europese klimaatdoelstellingen van 2020. En de huurmarkt moet ook mee in het verhaal. Het gaat om een nieuwe maatregel binnen de hervorming van de Vlaamse energiepremies.

Extra comfort voor huurder

  • Het inspuiten van EPS-parels in de spouwmuur
    Foto Isowit (Thermische & Akoestische Isolatie)
  • gevel gevelrenovatie
    Foto Terca

De steun komt er in de vorm van extra premies. Voor dakisolatie voor beschermde huurders bestonden er al maatregelen. Nu volgen ook premies voor spouwmuurisolatie en hoogrendementsglas. Ook worden de verhuurders beter begeleid.

Een stimulans die meer verhuurders moet overtuigen om de stap naar energie-efficiëntie te zetten. En die de kwetsbare huurders een pak meer comfort en minder verwarmingskosten moet opleveren op korte termijn.

BasispremieVerhoging voor beschermde afnemerKwetsbare doelgroep in private huurwoning: uitvoeringKwetsbare doelgroep in private huurwoning: begeleiding
Dakisolatie6 € / m²10,5 € / m²20 € / m²200 €
Hoogrendementsglas12 € / m²56 € / m²85 € / m²200 €
Spouwisolatie6 € / m²9 € / m²12 € / m²200 €

"Energiezuinigheid belonen"

De maatregel kadert in de hervormingen van het energiepremiestelsel (Wat verandert er vanaf 2017?), dat al vorm kreeg onder voormalig Energieminister Annemie Turtelboom (Open vld). Haar opvolger en partijgenoot, Bart Tommelein, zag de Vlaamse regering ook de tweede lezing van de hervormingen goedkeuren. De grote focus ligt op totaalrenovatie.

Het vernieuwde premiestelsel is er volgens Tommelein "niet op gericht om de vermogenden te belonen, maar wel de Vlamingen die voor energiezuinige woningen kiezen (...) Totaalrenovatie kan bovendien via energieleningen, waarmee je aan 0 of 2 % rente kan lenen."

"Energie-efficiënt bouwen wordt betaalbaarder"

Tot slot hamert de minister ook op het belang van hernieuwbare energie in nieuwbouwwoningen. "We zijn op de goede weg. De Vlaming bouwt sinds 2014 dubbel zo energiezuinig als tien jaar geleden. Meer dan 20 % bouwde zelfs bijna-energieneutraal."

"En energie-efficiënt bouwen wordt ook betaalbaarder, volgens studies. De prijs van energiezuinige elementen bij nieuwbouw volgt de markt en daardoor daalt ook het kostenoptimale niveau."

Vanaf 2017 moeten, tot slot, niet-residentiële nieuwbouwprojecten ook verplicht investeren in hernieuwbare energie, besluit Tommelein.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media