livios logo

Wat kost een energieprestatiecertificaat (EPC)?

Een energieprestatiecertificaat of EPC is een document dat aangeeft hoe energiezuinig (of -verslindend!) een woning is. Hoeveel kost het om zo'n certificaat op te maken?

EPC

Een score van 82 is zeer goed. Hoe lager, hoe energiezuiniger de woning.


  

Als je je woning verkoopt of verhuurt, ben je verplicht om een EPC voor te leggen aan de kandidaat-koper of -huurder. Dat certificaat duidt met een getal aan hoe jouw woning er energetisch voorstaat. Hoe lager het getal, hoe energiezuiniger.

Jouw woning onder de loep

Om zo’n certificaat laten op te stellen, schakel je een energiedeskundige type A in. Hij komt bij jou thuis langs en onderwerpt jouw woning aan een grondige analyse. Hij gaat bijvoorbeeld na of je dak is geïsoleerd. Over welke verwarmingsketel je beschikt. Hoe goed je ramen isoleren. Een computerprogramma berekent op basis van dat cijfermateriaal de eindscore.

Groot of klein? Een rijwoning of vrijstaand?

Het type woning en het aantal vierkante meters bewoonbare oppervlakte zijn de grote kostenbepalers. Reken voor een EPC tussen de 160 euro voor een klein appartement en 350 euro voor een grote vrijstaande woning, exclusief btw. Een logisch verschil: een appartement is veel kleiner dan een alleenstaande woning. En dat betekent minder werk voor je energiedeskundige. Een rijwoning houdt de kerk in het midden qua prijs.

Heb je de plannen nog?

Heeft een gunstige invloed op het prijskaartje: heb je plannen van je huis? Ja? Dat maakt de taak van je energiedeskundige een pak makkelijker. Het bespaart je zo'n 25 euro. 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verhuren/verhuurbudget-en-verzekeringen/wat-kost-een-energieprestatiecertificaat-epc/