Registratie huurcontract

Heb je een overeenkomst met je huurder afgesloten? Dan moet je die binnen de twee maanden na de ondertekening laten registeren.

Praktisch

Binnen de twee maanden na de ondertekening van je overeenkomst met de huurder moet je die in drievoud laten registreren bij het kantoor Rechtszekerheid (dit is het vroegere registratiekantoor) dat bevoegd is voor de gemeente waar de woning ligt. Ook andere bijvoegsels, zoals de plaatsbeschrijving of eventuele wijzigingen moet je mee laten registreren. Dit kan je samen met het huurcontract doen, maar mag ook later nog.

Je kan de registratie ook online in orde brengen via MyRent. In dat geval hoef je geen derde exemplaar op te maken.

Kosten

Doe je de registratie tijdig, dan is dit gratis. Bij een laattijdige registratie zijn de kosten van de boete ten laste van de verhuurder. Weet ook dat je huurder zonder opzeggingstermijn of -vergoeding de huur kan opzeggen als je het huurcontract na twee maanden nog niet hebt laten registreren. De opzegging gaat in op de eerste dag van de maand nadat je huurder heeft opgezegd.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media