Livios werkt voor de artikelenreeks ‘Coupe advocaat’ samen met Dehaese & Dehaese advocatenkantoor. Regelmatig bespreken we een juridisch bouwthema. In dit artikel vind je alle raad voor (ver)huurders uit deze reeks.
1. Huurprijs
- Alleen tussen de negende en de zesde maand voorafgaand aan elke driejarige periode, kan de huurprijs worden herzien. Lees het artikel over Vaste huurprijzen.
- Schakel bij huurproblemen zo snel mogelijk professionele hulp in van huurdersyndicaten, juridische eerstelijnsbijstand … Lees er alles over in Te veel betaald aan verhuurders? Wacht niet te lang!
- Als je door een moeilijkere financiële situatie een sociale woning wil huren, moet je aantonen dat je aan de voorwaarden voldoet om aan een lagere prijs te mogen huren. Als dit niet afdoende wordt bewezen, kan de sociale verhuurmaatschappij wel degelijk een hogere huurprijs vragen. Surf naar Geschil bij huurprijsbepaling door sociale huurmaatschappij.
2. Gebreken bij aanpassingen aan de huurwoning
- Ondervind je als huurder of eigenaar van een appartement schade tengevolge van een gebrek in de gemeenschappelijke delen, dan hoef je enkel de vereniging van mede-eigenaars in gebreke te stellen of te dagvaarden. Lees het artikel De vereniging van mede-eigenaars kan aansprakelijk gesteld voor een gebrekkig appartementsgebouw.
- Vermeld als verhuurder in de huurovereenkomst dat eventuele aanpassingswerken, opgelegd door bestaande of toekomstige reglementeringen van overheidswege, uitsluitend ten laste van de huurder zijn.Meer weten? Klik dan door naar het artikel Wie betaalt aanpassingswerken tijdens de huur?
- Wanneer je een woning wil verhuren, vraag je best eerst een conformiteitsattest aan. Hierin staat na of de woning 'conform' is aan de door de overheid opgelegde normen. Als dit zo is, dan krijg je binnen de twee maanden een conformiteitsattest, dat in principe 10 jaar geldig is. Meer lees je in:
- Bij het uitvoeren van werken in een gehuurd pand is voorzichtigheid geboden. In principe moet je de schade pas herstellen of vergoeden op het einde van de huurovereenkomst. Specifiek bij handelshuur kan de verhuurder in het geval dat de huurder verbouwingen uitvoert zonder akkoord van de verhuurder, zelfs in de loop van de huur eisen dat de lokalen in hun vroegere toestand worden hersteld. Zie Vergoeding huurder voor schade.
Beëindiging van de huurovereenkomst
- Wil je als verhuurder de huurovereenkomst ontbinden, omwille van betalingsachterstand, doe dit dan zo snel mogelijk. Lees het Huurovereenkomst beëindigen wegens betalingsachterstand.
- Zorg ervoor dat een opzegging van de huurovereenkomst door alle medehuurders ondertekend is. Lees Huur opzeggen met medehuurders.
- Een huurder kan de huurovereenkomst slechts beëindigen bij het verstrijken van elke driejarige periode. Opzeggen moet zes maanden op voorhand gebeuren. Meer in:
- Wordt de huurovereenkomst opgezegd voor eigen gebruik, controleer dan of de eigenaars het gehuurde goed binnen het jaar zelf bewonen. Zoniet heb je recht op een vergoeding van 18 maanden huur, tenzij de eigenaars buitengewone omstandigheden kunnen aantonen. Surf naar:
- Je hebt als verhuurder het recht om een aanvraag tot huurhernieuwing te weigeren, maar je moet dan wel voldoen aan de voorwaarden opgesomd in de Handelshuurwet zo je geen of een lagere uitzettingsvergoeding wil betalen. Lees Weigeringsmotieven bij handelshuurvernieuwing.
Als je een onroerend goed huurt dat niet voldoet aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid, heb je de mogelijkheid om de uitvoer van herstellingen te eisen of om de huurovereenkomst te ontbinden met recht op schadevergoeding. Ga naar Ontbinding van huur door gebreken.
Meer info: Advocatenkantoor Dehaese & Dehaese