livios logo

Verplichte kinderopvang in nieuwe wooncomplexen?

Brussel zit met een groot tekort aan kinderopvangplaatsen. Voor wie in de regio woont, zal dat geen verrassing meer heten.

Maar toekomstige inwoners van de hoofdstad hebben wel veel baat bij een oplossing van het probleem. Want velen verkiezen een comfortabeler gezinsleven boven een verhuis naar de grootstad.

Tegen 2018 zullen er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest meer dan 56.000 kinderen tussen de nul en drie jaar wonen. Kinderen die in de meeste gevallen naar de kinderopvang moeten.


  

De ontwerpers zitten alvast niet stil. Samen met de bouwpromotoren bekijken ze hoe ze het best crèches kunnen integreren in hun nieuwbouwprojecten. Hun doel is om zo ook een nieuw soort klanten aan te trekken.


  

Deze nieuwe trend kan mensen extra overhalen om zich toch in Brussel te komen settelen. Want de wegen in de hoofdstad slibben steeds meer dicht.


  

56.000 kinderen onder de drie jaar oud

De bevolkingscijfers in Brussel kenden de laatste jaren een serieuze stijging. Als je de cijfers erbij haalt, wordt het pas helemaal duidelijk. Tegen 2018 zullen er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest meer dan 56.000 kinderen tussen de nul en drie jaar wonen. Kinderen die in de meeste gevallen naar de kinderopvang moeten.

En daar wringt het schoentje helemaal. Tot 2022 moeten er jaarlijks zeker 1.300 extra opvangplaatsen bijkomen om aan die vraag te voldoen. Een uitzichtloze situatie? Niet meteen. De lokale overheden werken aan een plan.

Verplichting op komst?

Nieuwe flatgebouwen in het Brusselse moeten voorzien zijn van voldoende parkeerplaatsen voor de inwoners. Is een dergelijke wettelijke norm ook op komst voor kinderopvang?

Heel wat bouwpromotoren krijgen alleszins al de vraag om speciaal crèches te voorzien in hun toekomstige projecten. En in sommige gevallen gaat het zelfs om een uitdrukkelijke opdracht. Een begin om het nijpende crèchetekort op te vangen. Toch zitten heel wat privé-investeerders met twijfels.

Nieuw soort klanten

De ontwerpers zitten alvast niet stil. Samen met de bouwpromotoren bekijken ze hoe ze het best crèches kunnen integreren in hun nieuwbouwprojecten. Hun doel is om zo ook een nieuw soort klanten aan te trekken: jonge koppels die hun kinderen graag in een opvang dichtbij hun werk en thuis kunnen laten.

Kristof Serlet van Optima Global Estate bevestigt: “In Evere, dichtbij het NATO-gebouw, hebben we een wooncomplex gebouwd. Met crèche. Tot nu toe zijn al 100 van de 172 appartementen verkocht. Waaronder heel wat jonge ouders met kinderen.”

Gezinnen overhalen

Deze nieuwe trend kan mensen extra overhalen om zich toch in Brussel te komen settelen. Want de wegen in de hoofdstad slibben steeds meer dicht.

Een kinderopvang in je eigen woongebouw kan dan ook het verschil maken. En zorgen voor een nieuwe, frisse wind in de Brusselse woonwijken. Misschien toch maar eens het overwegen waard?

Bron: Optima Global Estate


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verhuren/verhuurregelgeving/39257/verplichte-kinderopvang-in-nieuwe-wooncomplexen/