livios logo

Binnenkort proefperiode voor huurders?

Mogelijk is er goed nieuws voor huurders die maar moeilijk een woning vinden door wantrouwige verhuurders. De Vlaamse regering wil namelijk een proeftijd van een jaar inlassen. Dat lezen we in Het Nieuwsblad.

voor sommige profielen zitten de verhuurders met twijfels. Komt de huur wel op tijd binnen? En in hoeverre kunnen ze de toekomstige huurders vertrouwen?


  

Huren betekent maandelijks afbetalen. En verhuurders zien dan ook graag kandidaat-huurders aankloppen die financieel veilig zitten. Maar voor sommige profielen zitten de verhuurders met twijfels. Komt de huur wel op tijd binnen? En in hoeverre kunnen ze de toekomstige huurders vertrouwen?

Win-win

De Vlaamse meerderheidspartijen willen met een proefperiode van een jaar verzekeren dat de verhuurders zijn huurgelden ontvangt. En dat de kandidaat-huurders een eerlijke kans krijgen en zich kunnen bewijzen.

Het plan: een externe instantie, zoals een immokantoor of het OCMW, staat tijdens dat eerste jaar borg voor de huurder. De verhuurder krijgt zo zeker zijn huur binnen. En is op deze manier hopelijk vlugger bereid om toch een huurovereenkomst af te sluiten met de "kwetsbaardere" kandidaten. 

Het idee komt overgewaaid uit Wallonië en Frankrijk. Daar bestaat een dergelijk systeem al een tijdje.

Bron: Het Nieuwsblad


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verhuren/verhuurregelgeving/40149/binnenkort-proefperiode-voor-huurders/