livios logo

Meer korte huurcontracten als ‘proefperiode’

Uit de cijfers blijkt dat er in de periode 2013-2016 zo'n 502.112 contracten voor minder dan drie jaar geregistreerd zijn, goed voor 64 % van het totaal.

Foto Livios
  

"Vaak duiken er samenlevingsproblemen op in appartementsblokken en vragen andere bewoners om maatregelen te nemen. Met langdurige contracten is het dan moeilijk ingrijpen”, vertelt Katelijne D'Hauwers van het eigenaarssyndicaat 'Verenigde Eigenaars'.

Foto Build Your Home
  

Huurcontracten van negen jaar zijn vandaag eerder een uitzondering. “Maar liefst 64 % van de huurcontracten is voor een korte duur”, zegt Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA), die hiervoor cijfers opvroeg bij zijn partijgenote Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. Dat lezen we in Het Belang van Limburg.

Voordeel voor de verhuurder

“Verhuurders zien die korte contracten als proefperiode”, zegt Engelbosch. “Als er dan problemen zijn, wachten ze gewoon tot het contract afloopt. Want in een negenjarig contract kan je iemand alleen maar uit zijn huis zetten als de eigenaar er zelf in wil gaan wonen.”

Voordeel voor de huurder

Ook huurders winnen hierbij volgens Engelbosch: “Huurders kunnen volgens het nieuwe huurdecreet van Homans hun huur ook in die korte contracten opzeggen. Ze betalen dan in het eerste jaar anderhalve maand schadevergoeding, in het tweede jaar een maand en in het derde jaar een halve maand. Ze moeten ook hun huur drie maanden op voorhand opzeggen. De verhuurders kunnen dit contract niet opzeggen.”

Harde cijfers

 “Contracten van negen jaar zijn al lang geen standaard meer”, zegt Jelle Engelbosch. “Dat voelde iedereen in de sector wel zo aan, maar tot nu toe was het moeilijk om dat te bewijzen aan de hand van cijfers."

"Die heb ik nu dus wel: in de periode 2013-2016 zijn er 502.112 contracten voor minder dan drie jaar geregistreerd, goed voor 64 % van het totaal. Van de contracten voor negen jaar zijn er nog 224.185 geregistreerd, dat is 29 %. Verder zijn er nog 51.357 contracten voor meer dan negen jaar en 1.742 levenslange contracten (0,002 %).”

Syndicaat

Het eigenaarssyndicaat 'Verenigde Eigenaars' had niet anders verwacht. “Die contracten zijn inderdaad proefperiodes”, zegt Katelijne D'Hauwers. “Want vaak duiken er samenlevingsproblemen op in appartementsblokken en vragen andere bewoners om maatregelen te nemen. Met langdurige contracten is het dan moeilijk ingrijpen.”

“Het zijn vooral makelaars die aandringen op die korte contracten”, zegt Els Brans van het huurderssyndicaat. “Wij zijn voorstander van lange contracten, want die geven de mensen meer woonzekerheid.” 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verhuren/verhuurregelgeving/46949/meer-korte-huurcontracten-als-proefperiode/