S.O.S. Appartement: mag je een huisdier zomaar weigeren?

Er heerst nog altijd veel onduidelijkheid over het toelaten van een huisdier in een appartement of huurwoning. Nochtans zijn de spelregels duidelijk, meent advocate Astrid Clabots van Clabots Advocaten. En dat werd eens zo duidelijk dankzij een … hangbuikzwijn.

  • Astrid Clabots
    Foto Clabots Advocaten

Flurkje

Bijna tien jaar geleden haalde een hangbuikzwijn van zo’n 80 kilogram, Flurkje genaamd, de pers in de Lage Landen. Haar Mechels baasje kreeg het zwijn cadeau en liet het dier bij haar op het appartement wonen, samen met nog een aantal huisdieren. Tot grote onvrede van haar huurbaas en een aantal medebewoners. Die trokken naar de rechtbank en wilden het dier – dat volgens hen voor overlast zorgde – uit het appartement.

Baasje krijgt gelijk…

De zaak zorgde voor heel wat rumoer. Kan je zomaar een huisdier weren uit een appartement? Nee, oordeelde de rechter. “Artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens stelt namelijk dat mensen recht hebben op gezin en familie. En daar hoort een huisdier bij”, zegt Astrid Clabots.

Wat betekent dit in de praktijk? “In een huurcontract mag geen verbod op het houden van huisdieren staan. Dat trekt zich ook door in de statuten van een appartementsgebouw. Wat je een huurder niet mag verbieden, mag je ook een eigenaar niet verbieden. In principe betekent dit dat je ook geen toestemming hoeft te vragen aan de syndicus of aan andere mede-eigenaren om een dier in huis te nemen.”

  • huisdier verhuis
    © Getty Images

… maar…

Toch wil dit niet zeggen dat het varkentje hiermee gewassen is. Ook al ben je baas in eigen woning, jij blijft verantwoordelijk voor eventuele overlast. “Voorbeelden hiervan zijn uitwerpselen in de gemeenschappelijke tuin, geluids- of geuroverlast,…  Misnoegde buren of mede-eigenaren kunnen hiervoor de wet op burenhinder inroepen. Je mag als eigenaar van een appartement genieten van je woning, maar zonder de anderen te storen.”

“Brengt het dier fysieke schade aan in gemeenschappelijk delen of – erger nog – bij mensen, dan kan je als baasje ook wettelijk gedwongen worden tot het betalen van schadevergoeding. Jij bent namelijk aansprakelijk.”

Wat als het baasje ongelijk krijgt?

“Als je slachtoffer bent van burenhinder, moet je dat natuurlijk kunnen aantonen bij de vrederechter. Dit kan in eigen naam of in naam van de mede-eigenaren wanneer de meerderheid hinder ondervindt.”

De rechter probeert op basis van alle getuigenissen het evenwicht weer te herstellen binnen het appartementsgebouw. Toch zal het zelden gebeuren dat het dier moet vertrekken, weet Astrid Clabots uit ervaring. “Vaak gaat het om minder drastische maatregelen. Met het recht op gezin wordt heel omzichtig omgegaan. Tenzij het om zeer uitzonderlijke of erge gebeurtenissen gaat.”

Conclusie

Wil je een dier houden in een (huur)appartement of huurwoning? Weet dan dat je de volledige verantwoordelijkheid draagt voor eventuele schade en dat je erover moet waken dat niemand last ondervindt van je huisdier. Niemand mag je verbieden om een dier te houden, maar jij moet er wel voor zorgen dat iedereen tevreden blijft. Mede-eigenaren of buren hebben namelijk de juridische middelen om naar de vrederechter te stappen.

Met dank aan Clabots Advocaten

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media