livios logo

Verhuurders opgelet: vanaf 2020 strafpunten voor enkel glas

Om de kwaliteit van huurwoningen te verbeteren, voert de Vlaamse regering binnenkort een nieuwe norm in. Vanaf 2020 krijgen woningen met enkel glas in een of meerdere raamoppervlaktes strafpunten. Die norm komt er op aandringen van het beleidsdomein Energie en krijgt nog voor de zomervakantie groen licht.

Enkel glas in een raam levert al zo'n 3 strafpunten op. Bevatten meerdere ramen enkel glas, loopt het aantal strafpunten op tot 9. Drie jaar later, in 2023, worden die strafpunten opgetrokken tot 9 en 15. Let wel, het gaat hier om ruimtes binnen de bouwschil zoals de woonkamer, keuken en slaapkamers. Ruimtes als de garage vallen hier niet onder.

De norm om strafpunten toe te kennen voor enkel glas, komt er met de intentie om de woonkwaliteit van huurwoningen te bevorderen.


  

De nieuwe norm valt onder het ERP2020-programma. De bedoeling van dat programma is dat alle Vlaamse woningen moeten beschikken over een verwarmingsinstallatie met degelijk rendement, dakisolatie en isolerend glas.

Bedenkingen

De nieuwe norm wordt niet overal even hartelijk onthaald en mag rekenen op heel wat bedenkingen. Zo vrezen sommigen dat heel wat privéhuurwoningen van de markt verdwijnen. Voor grote complexen en appartementsgebouwen is er bovendien een grote inspanning nodig om aan deze norm te voldoen, klinkt het.

En wat met onroerend erfgoed? Als de eigenaars van erfgoed een vrijstelling krijgen, omdat het aanpassen van de ramen afbreuk doet op de erfgoedwaarde, geeft dat volgens Vlaams minister Liesbeth Homans geen goed signaal.

Te verregaand

Volgens de Vlaamse Woonraad moet het toekennen van hoge aantallen strafpunten steeds in verhouding staan met de ernst van het gebrek en de impact op het comfort en de veiligheid van de gebruiker. Bij 15 strafpunten kan een woning al onbewoonbaar verklaard worden.

Dat wil zeggen dat volgens de nieuwe norm een woning ongeschikt kan worden verklaard vanaf 2023 als er in meerdere raamoppervlaktes enkel glas zit. Te verregaand, vinden verschillende actoren. Een woning moet niet ongeschikt verklaard worden op basis van slechts één gebrek, en al helemaal niet als het gaat om een prestatienorm. 

Bron: CIB Vlaanderen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verhuren/verhuurregelgeving/verhuurders-opgelet-vanaf-2020-strafpunten-voor-enkel-glas/