livios logo

Wat zijn de wettelijke normen van een eengezinswoning?

Vraag

Sinds ruim één jaar ben ik eigenaar van een eengezinswoning in het centrum van de stad. De woning bestaat uit een niveau 1 en niveau 2, boven een grote garage. Omdat de woning op de stad vergund werd als eengezinswoning, verhuur ik ze ook correct aan een gezin, zijnde een moeder met studerende zoon. Zij nemen elk een niveau in, om te bewonen.

Aan welke wettelijke normen dient een eengezinswoning te voldoen, als ze effectief verhuurd wordt als eengezinswoning? Wat is toegelaten? Wat is strikt verboden? Bijvoorbeeld: Is het verboden, dat de eengezinswoning uit veiligheid cilindersloten bevat binnen in de woning? In de woning is er een badkamer op niveau 1 en op niveau 2. Is dit toegestaan?

In de woning is er een grote echte keuken op niveau 1 en op niveau 2 een soort kast met waterpunt met afwasbak op de kamer, weliswaar zonder elektrisch vuur, kookoven of magnetron. De moeder kookt voor de zoon. Er is wel een gelegenheid voor een snelkoker of koffiezetapparaat. Is dit toegelaten volgens de wettelijke normering van een eengezinswoning?

Indien de huurder hierom verzoekt, mag ik dan een magnetron of klein elektrisch vuur toestaan in de kamer op niveau 2? Toen ik de woning aankocht, waren er twee bellen aan één straatvoordeur. Is er een wettelijk voorschrift, aangaande deurbellen, bij een eengezinswoning? In welke mate is een stad bevoegd, om mij aanpassingen aan de woning te laten verrichten, die niet vermeld zijn bij de wettelijke voorschriften voor een ééngezinswoning?

Antwoord

Je kan best navraag doen op de dient stedenbouw van jouw gemeente. Er zijn geen wettelijke normen voor een eengezinswoning, zoals door jou is bedoeld. Wel zijn er normen waaraan een woning dient te voldoen inzake gezondheid en veiligheid.

Dit is geregeld op Vlaams niveau, de zogenaamde Vlaamse Wooncode, decreet van 15 juli 1997. Elke gemeente voert haar eigen woonbeleid in aan de hand van dit decreet.

Advocatenkantoor Huygen is meer dan 30 jaar actief in vele domeinen van het recht. Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Verhuren

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verhuren/vraag/35395/wat-zijn-de-wettelijke-normen-van-een-eengezinswoning/