Hoe en met wie je woning of grond verkopen?

Als je onroerend goed wil verkopen, zijn er ruwweg drie mogelijkheden: of je doet het volledig zelf, of je laat het over aan een notaris, of je schakelt een makelaar in. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen.

Zelf verkopen

Het is perfect mogelijk om zelf, zonder de tussenkomst van een makelaar of notaris, op zoek te gaan naar een koper voor jouw onroerend goed. Op die manier gaat de aankoopprijs integraal naar jou zelf zonder dat je een commissie moet afstaan aan de makelaar of de notaris. De advertentiekosten moet je natuurlijk wel zelf betalen.
Om je grond of woning te koop aan te bieden zijn er diverse mogelijkheden. Een bordje "te koop" met een duidelijke vermelding van jouw gegevens, lokt al veel reacties uit. Daarnaast kan je ook adverteren in kranten of advertentiebladen. Denk er wel aan dat opvallende advertenties mét foto voor de meeste publicaties het alleenrecht zijn van notarissen en makelaars.

Via een makelaar

Als je verkoopt via een makelaar, levert deze de nodige inspanningen (advertenties in kranten, op internet, in etalage,…) om het goed verkocht te krijgen. Dit biedt het voordeel dat meer mensen je eigendom te zien zullen krijgen en dat de kans dus groter is dat je een koper zult vinden. Anderzijds krijgt de makelaar hiervoor wel een vergoeding in de vorm van een commissie. Die bedraagt doorgaans ongeveer 3% van het aankoopbedrag. Die commissie wordt van het aankoopbedrag afgetrokken. Conclusie: de kans op (snel) succes is wat groter, maar daar staat een relatief hoge kostprijs tegenover. Als het onroerend goed niet verkocht wordt door de makelaar, moet er geen commissie betaald worden.

Wanneer je via een makelaar verkoopt, zal de transactie hoe dan ook via een notaris bekrachtigd moeten worden.

Net als bij de verkoop via een makelaar, moet je ook wanneer je zelf een koper gezocht en gevonden hebt, voor de eigenlijke verkoop een notaris inschakelen. De notariskosten zijn volledig ten laste van de koper.

Via een notaris

Een derde mogelijkheid is dat je de grond verkoopt via een notaris. Deze methode houdt zowat het midden tussen een eigen verkoop en een verkoop via een makelaar. Notarissen maken in vergelijking met makelaars minder reclame (op internet, in kranten,…) voor je onroerend goed maar vragen daar dan ook een lagere commissie voor. Veel notarissen vragen een commissie van ongeveer 1 % waarmee dan deze advertentiekosten gedekt worden. Voor waardevolle woningen loont het de moeite om de notaris voor te stellen dat hij gratis adverteert op voorwaarde dat je de akte bij hem of haar laat verlijden wat hem recht geeft op een ereloon. Bijkomend pluspunt van werken met een notaris is ook dat je altijd op hem of haar kan terugvallen voor juridisch advies.

Welk van de drie kanalen je ook kiest, de eigenlijke verkoop zal steeds gebeuren via een notaris. In dat geval moet de koper registratierechten en ook een ereloon betalen aan de notaris. Eer de akte verleden kan worden, moet de notaris allerhande opzoekingswerken uitvoeren, wat in principe maximum vier maanden in beslag neemt.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media