livios logo

Belastingdienst nog niet klaar om vastgoed te schatten

Landmeters-experten blijven nog minstens tot 2017 bevoegd voor het schatten van vastgoed bij een erfenis.

Landmeters-experten blijven nog minstens tot 2017 bevoegd voor het schatten van vastgoed bij een erfenis. Nochtans was er sprake dat de Vlaamse belastingdienst die taak op zich zou nemen. Maar het systeem waarmee ze dit willen berekenen, staat nog niet op punt.

Foto Livios
  

Nochtans was er sprake dat de Vlaamse Belastingdienst die taak op zich zou nemen. Maar het systeem waarmee ze dit willen berekenen, staat nog niet op punt. Dat lezen we in De Tijd.

Vlaanderen int

Sinds begin 2015 is Vlaanderen baas over de erfbelasting. Zij innen die belasting en dienen ook te controleren of erfgenamen in hun aangifte wel de juiste waarde meegeven aan de goederen die ze erven.

Dat moet gebeuren via een uitgebreide database. Alleen is daar nog een tijdje werk aan. Als tussenoplossing mochten erfgenamen van vastgoed ook landmeter-experts inschakelen om de waarde te laten schatten.

In totaal komen 394 landmeters in aanmerking, die daarvoor een speciaal kwaliteitscharter ondertekenden. Ook andere vastgoedschatters mogen de schattingen maken, zolang ze kunnen bewijzen dat ze volgens de regels van het charter werken.

Uitstel

Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom beseft dat het systeem nog niet op punt staat: "Er is twee jaar nodig om een goed en stabiel bestand te krijgen", antwoordde ze in het Vlaams parlement.

"In september of oktober 2016 evalueren we hoe matuur de databank is en dan beslissen we of de Vlaamse Belastingdienst op 1 januari 2017 overgaat tot eigen schattingen", besluit de minister.

 

Schenken van vastgoed is sinds juli 2015 heel wat goedkoper en simpeler geworden. Bereken hoeveel een schenking jou zou kosten.

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verkopen/geld-en-verzekeringen/belastingdienst-nog-niet-klaar-om-vastgoed-te-schatten/