livios logo

Kan ik deel registratierechten terugvorderen bij verhuis?

Vraag

Ik heb mijn woning 30 jaar geleden gekocht als enige eigendom en daar steeds gewoond. Ik ga nu verhuizen naar een andere gemeente. Ik heb eerst mijn huidige eigendom verkocht, en ga binnen enkele dagen tekenen voor mijn nieuwe eigendom. Tussen verkoop van een woning die ik 30 jaar geleden kocht en aankoop zit amper één maand verschil. Heb ik het recht om het verschil in registratierechten terug te vorderen?

Antwoord

We vroegen het voor je na bij notaris Dirk Michiels:

"Als men een woning gelegen in het Vlaams Gewest waarin men zijn hoofdverblijfplaats heeft (of gehad heeft op enig moment in een periode van 18 maanden die de verkoop voorafgaat) verkoopt om een andere woning in het Vlaams Gewest te kopen waarin men zijn hoofdverblijfplaats zal vestigen binnen de 2 jaar na de aankoop, kan men van meeneembaarheid van registratierechten genieten.

Dit betekent dat men de registratierechten die bij de oorspronkelijke aankoop van de verkochte woning betaald heeft (in uw geval 30 jaar geleden, dat is geen bezwaar) kan meenemen (in mindering brengen bij de registratierechten van de nieuwe woning), weliswaar beperkt tot 12.500 euro (meeneembaarheid via verrekening).

Als de authentieke verkoopakte van uw huidige woning nog niet verleden is bij het verlijden van de authentieke akte waarbij u uw nieuwe woning aankoopt kan nadien meeneembaarheid gevraagd worden, voor zover de oorspronkelijke woning verkocht is binnen de 2 jaar na de aankoop van de nieuwe woning (meeneembaarheid door teruggave), ook daar beperkt tot 12.500 euro."

Beantwoord door: Dirk Michiels, Michiels, Stroeykens & Pelgrims
Meer beantwoorde vragen over Verhuizen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verkopen/verhuizen/vraag/34060/kan-ik-deel-registratierechten-terugvorderen-bij-verhuis/