Lage EPC-waarde? Goed voor je verkoopprijs!

Wist je al hoe belangrijk je EPC-score is voor de verkoopprijs van je woning? ERA Belgium, het grootste netwerk van vastgoedmakelaars in België, en de KU Leuven zochten het samen uit. En wat blijkt? Met een lagere EPC-waarde levert je woning je niet alleen meer op, je verkoopt hem ook sneller. Maar hoe groot is de invloed van je EPC-score precies?

Hoe beter je EPC, hoe hoger je verkoopprijs

  • EPCEnergieprestatiecertificaat
    © Vlaams Energieagentschap

Daalt je EPC-score met 100? Dan stijgt de verkoopprijs van je woning gemiddeld met 2,3%. Voor je appartement bedraagt de stijging gemiddeld 1,8%. Hoe lager je EPC-score, hoe meer dat effect versterkt en je verkoopprijs stijgt. Heeft je woning een EPC tussen 100 en 199? Dan levert die je gemiddeld 10,9% meer op dan een woning met een EPC tussen 400 en 499. Bovendien krijg je je huis ongeveer 25 dagen sneller verkocht. Bij een appartement is dat effect minder groot.

In lijn met energiezuinige ambities

  • EPCGaookvooreentopscore
    © Vlaams Energieagentschap

Eerder dit jaar stak het Vlaams Energieagentschap (VEA) het EPC in een nieuw jasje. Op het nieuwe EPC krijg je onder meer een label met een score van A+ tot F, waarbij A+ uitstekend is en F ondermaats. Die vernieuwing past in de Vlaamse ambitie om alle woningen energiezuinig te maken: het VEA wil dat tegen 2050 elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouw uit 2017.

Gemiddelde verkoopprijs in Vlaanderen 4,8% gestegen

Volgens de onderzoeksresultaten steeg de gemiddelde verkoopprijs van een Vlaamse woning eind 2018 met 4,8% ten opzichte van een jaar eerder. Ook geraakten huizen sneller verkocht: in Vlaanderen gemiddeld na 95 dagen. Dat is 2 dagen sneller dan in 2017. In Brussel is het verschil wat groter: daar verkocht je je huis in 2018 gemiddeld na 84 dagen, ofwel 23 minder dan in 2017. In Wallonië bleef de verkoopstermijn hangen op 120 dagen.

Meer weten over het onderzoek? Op de website van ERA Belgium lees je er alles over.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media