Coronacrisis: wat met de verkoopwaarde van je woning?

De verspreiding van het coronavirus beïnvloedt niet alleen het openbare leven: ook de vastgoedsector in ons land ondervindt er negatieve gevolgen van. Meer en meer bouwwerven liggen stil, makelaars doen geen huisbezoeken meer en zelfs het ondertekenen van de nodige documenten verloopt stroef. Maar welk effect heeft dat op de prijs van je woning?

Moeilijk in te schatten

De precieze impact is momenteel moeilijk in te schatten. Al maakt de sector zich nog niet te veel zorgen. “Ook in 2008 bleef het Belgisch vastgoed van een echte crisis gespaard”, zegt Alexandre Huyghe, CIO van projectontwikkelaar Revive uit Gent. “Omdat de bevolking sterk is gegroeid en het aanbod niet overal volgt, blijft de woningvraag groot. Zeker in steden is dat het geval. Als de coronacrisis de prijzen toch beïnvloedt, hoef je je als eigenaar van een woning die goed scoort op vlak van locatie en duurzaamheid zeker geen zorgen te maken. Zelfs de prijs van woningen die minder goed in de markt liggen, gaat niet zomaar kelderen.”

Impact beperken

Dat de woningbouw voorlopig stilligt, vindt Alexandre Huyghe niet meer dan logisch. “Als sector moeten we er alles aan doen om de verdere verspreiding van het virus in te dijken”, zegt hij. “Dat zal tot vertragingen leiden, maar economisch verlies weegt niet op tegen de slachtoffers die we zo vermijden. Bovendien plannen we altijd wat marge in voor onvoorziene omstandigheden, al is deze situatie wel van een andere grootorde. We proberen de impact voor de toekomstige bewoners van onze huizen in ieder geval te beperken. Maar het is ook afwachten of de toevoer van bouwmaterialen op tijd terug start.”

Achterstand snel inhalen

Ook de verkoop van bestaande huizen valt een tijdje stil. Vastgoedmakelaars kunnen voorlopig namelijk geen huisbezoeken meer uitvoeren. “En je koopt natuurlijk niet zomaar een huis dat je op voorhand niet hebt kunnen bezoeken”, zegt Cedric Vanhencxthoven, medezaakvoerder van Heylen Vastgoed. “Het bezoekersaantal op onze website is al gehalveerd. Maar we verwachten dat we die achterstand snel inhalen als we terug van start kunnen gaan. Dat was in vorige crisissen, zoals die van 2008, ook het geval.”

Zoveel mogelijk digitaal

Om de administratieve kant van het verhaal af te handelen, bieden digitale tools een oplossing. “Sommige dingen kunnen we nu eenmaal niet op pauze zetten”, zegt Cedric Vanhencxthoven. “Denk maar aan een gezin dat net een nieuwe woning kocht en op punt staat de oude te verkopen. Als het coronavirus daar een stokje voor steekt, zitten die mensen natuurlijk met een groot probleem. We lossen die gevallen zoveel mogelijk op met digitale tools, maar vastgoed verkopen zonder fysiek bezoek is nog lang niet ingeburgerd.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media