Zelf je huis verkopen? Zo doe je het makkelijk én snel

Bijna de helft van de Vlamingen verkoopt zijn huis of appartement zonder daar een makelaar voor in te schakelen. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedwebsite Immoweb. De voornaamste reden? Het levert je tot wel duizenden euro’s extra op. Heb je toch wat hulp nodig bij de verkoop? Dan kan je op de diensten van Immo IQ rekenen.

Een vastgoedplatform dat je op weg helpt om zelf je woning te verkopen, met onder meer een prijsschatting, hulp met de nodige documenten en professionele foto’s en marketing: dat is in een notendop waar je bij de Antwerpse startup Immo IQ op kan rekenen. En dat allemaal zonder dat er een vastgoedmakelaar aan te pas komt.

Tot 9.000 euro besparen

De voordelen van zelf je woning verkopen? Door de opkomst van sociale media gaat het veel makkelijker dan vroeger. Bovendien hoef je geen commissieloon aan een makelaar te betalen: dat budget steek je gewoon in je zak. Handel je de verkoop volledig digitaal af? Dan komt je dat volgens Immo IQ een pak goedkoper uit. "We willen vooral de administratieve rompslomp beperken en de verkoper financiële voordelen bieden”, zegt oprichter Maxime Verhoeven. “Omdat bij ons het commissieloon wegvalt, kan je tot wel 9.000 euro besparen.”

Hulp bij elke stap

Waar je bij Immo IQ precies op kan rekenen? Online krijg je ondersteuning bij het invullen van de nodige documenten en het in orde brengen van onder meer je EPC. Een onafhankelijke expert schat de marktwaarde van je woning, een professionele fotograaf neemt de foto’s. Immo IQ verspreidt die op de belangrijkste vastgoedwebsites en verzorgt de marketing. “We willen het de eigenaar zo makkelijk en goedkoop mogelijk maken”, zegt mede-oprichter Alexander Goemans. “Maar verder heeft die de touwtjes zelf in handen. Hij of zij kan dus zelf geïnteresseerde kopers rondleiden, kiezen en met hen onderhandelen.”

Na drie weken verkocht?

En dat is niet alles: de kans zit er dik in dat je het hele verkooptraject snel kan afronden. De woningen die Immo IQ helpt verkopen, hebben gemiddeld al na drie weken een nieuwe eigenaar gevonden. “Dat geldt voor ongeveer 90% van de woningverkopen die we begeleiden”, zegt Maxime Verhoeven. “En dat is in veel gevallen toch sneller dan wanneer je een makelaar inzet.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media