9 toptips voor een vlotte verkoop van je woning

De kogel is door de kerk: je bent klaar voor een nieuw hoofdstuk en wil je woning verkopen. Maar hoe begin je daar best aan en waar moet je op letten als je niet wil dat je huis over een halfjaar nog steeds te koop staat? We geven je 9 toptips mee voor een vlotte verkoop.

Bepaal een realistische vraagprijs

Een koper zoekt meestal op een bepaald budget dat hij of zij voor ogen heeft. Bovendien heeft een toekomstige bewoner nog niet dezelfde emotionele band met de woning als jij en zal hij er dus veel zakelijker naar kijken. Zet de vraagprijs daarom niet te hoog en blijf realistisch. Kijk eens naar andere woningen op immosites die vergelijkbaar zijn qua ligging, oppervlakte, bouwjaar, aantal kamers, etc. Je kan ook altijd een makelaar uitnodigen voor een gratis schatting zonder verdere verplichtingen of gebruik maken van een online schattingstool. Neem dan het gemiddelde van de verschillende schattingen en tel er 5% bij. Zo heb je nog wat marge om te onderhandelen. Moet het snel gaan? Start dan zeker niet te hoog.

Rond je vraagprijs niet af

Denk zoals een supermarkt of webshop en rond je prijs niet af. Jij geeft toch ook liever 9,99 euro uit dan 10 euro, niet? Het cijfer 9 heeft de kracht om potentiële kopers sneller te overtuigen tot een aankoop. Ze krijgen immers het gevoel dat er een mooie deal voor het grijpen ligt. Verkoop je woning dus niet voor 280.000 euro, maar voor 279.000 euro.

Schakel een notaris in

De nodige documenten opvragen, je fiscale voordelen onderzoeken, een verkoopbelofte opstellen, … de hulp van een notaris is onmisbaar als je zelf je woning wil verkopen. Bovendien moet je een notaris geen makelaarscommissie betalen en worden de kosten grotendeels gedragen door de koper. Wacht zeker niet tot de woning verkocht is om je notaris te contacteren want het opvragen van sommige verplichte documenten kan tot 60 dagen duren. Als de schriftelijke formaliteiten niet tijdig in orde zijn, kan dat het verkoopproces aanzienlijk vertragen.

Denk na over de timing

Wacht het juiste moment af om je woning op de markt te plaatsen. Doe het bijvoorbeeld nooit in een verlengd weekend of tijdens de eindejaarsperiode. De lente en herfst zijn de populairste periodes om een huis te verkopen. Vooral van maart tot juni zijn er pieken op de vastgoedmarkt, niet toevallig omdat er dan veel zonlicht is en de tuin er op z’n best uitziet. Andere factoren, zoals lage rentevoeten en fiscale voordelen kunnen de vraag ook sterk beïnvloeden.

Ruim je woning op

Om je woning te verkopen heb je mooie foto’s nodig en die tonen liefst zo weinig mogelijk details van jouw dagelijkse leven. Kandidaat-kopers willen immers niet jouw familiefoto’s bewonderen maar ontdekken hoe ze zelf in de woning zouden leven. Zorg dus best voor een neutrale woonomgeving door je collectie bierglazen even op te bergen, wat bloemen of planten neer te zetten, je rode accentmuur wit te schilderen, etc. Maak het met andere woorden gezellig zonder potentiële kopers het gevoel te geven dat ze in het huis van een vreemde binnenkijken.

Maak Instagram-waardige foto’s

De eerste indruk die kandidaat-kopers van je woning krijgen, moet meteen een goed gevoel geven. Mooie vastgoedfoto’s zijn dus echt een must. Daar heb je gelukkig geen professionele apparatuur voor nodig, maar wel veel licht en een mooi opgeruimde woning. Schik bijvoorbeeld je meubels zodat er een open toeging is tot elke kamer en vergeet niet om je rolluiken en gordijnen te openen of eventueel kaarsen aan te steken. Neem je foto’s ook best overdag en bij een heldere hemel. Een foto genomen op een grauwe dag zal een heel ander gevoel geven dan eentje genomen op een zonnige namiddag.

Geef informatie over de woning én de omgeving

Lijst voldoende informatie op over je woning, maar vergeet ook zeker niet om wat te vertellen over de omgeving. Een kandidaat-koper wil graag een idee krijgen van waar hij terecht zou komen en welke voorzieningen er in de buurt zijn. Winkels, scholen, bushaltes, groenzones, etc. zijn dus belangrijke punten om aandacht aan te besteden.

Spread the word

Breng je woning op zoveel mogelijk manieren onder de aandacht. Immosites zijn het voor de hand liggende startpunt. Maar zet bijvoorbeeld ook een bord in je tuin, plaats je woning op social media en praat erover met je buren. Wie weet kennen zij wel de perfecte kandidaat-koper.

Bereid bezichtigingen zo goed mogelijk voor

Vraag aan je buurman of een familielid om eens door je woning te gaan. Zelf zie je veel dingen niet meer maar een koper zal er wel op letten. Je buur of familie kan je helpen door dingen aan te wijzen die opvallen, zoals een felgekleurde vaas die de aandacht opeist of een barstje in de muur. Op die manier kan je er nog iets aan doen voor je bezoekers langskomen.

Verlucht je woning goed op voorhand om muffe geuren te vermijden en kies het moment van de bezichtiging strategisch. Laat je bezoekers bijvoorbeeld komen wanneer de lichtinval optimaal is of je lawaaierige buren niet thuis zijn. Doe de rondleiding ook zeker zelf. Niemand kent je woning zo goed als jijzelf. Maar vergeet dan wel niet om je voor te bereiden op vragen zoals ‘Waarom wil je verkopen?’, ‘Hoe is de buurt of wijk?’, ‘Zijn er gebreken waarvan we op de hoogte moeten zijn?’.

Tip: Zie je het toch niet zitten om je woning zelf te verkopen? Schakel dan een vastgoedmakelaar in. Hij of zij neemt je alle administratieve rompslomp uit handen en zal je met kennis van zaken kunnen bijstaan doorheen het volledige verkoopproces.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media