Belg aarzelt om huis te verkopen in 2021

Slechts 1 op de 10 Belgen heeft plannen om zijn huis of appartement dit jaar te koop te zetten. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Belgen in opdracht van zoekertjeswebsite Immoweb. Het gaat om een daling van bijna een kwart tegenover 2020. Opvallend is wel dat het gebruik van online schattingstools verleden jaar verdubbelde.

Uit het onderzoek van Immoweb blijkt dat corona de vastgoedplannen van de Belg door elkaar schudde. De eerste lockdown in 2020 had een grote impact op de aan- en verkoop van vastgoed. In de tweede helft van vorig jaar was er een inhaalbeweging, maar nu lijkt het erop dat de Belgische vastgoedmarkt zal afkoelen in 2021. “We zagen in 2020 een uitschieter in vastgoedtransacties vlak na de eerste lockdown. Die inhaalbeweging is nu uitgedoofd, en voor 2021 lijkt de Belg zelfs voorzichtiger te worden”, zegt Alexandra Belcheva, chief marketing officer van Immoweb.

Impact COVID-19 op (ver)koop

Het onderzoek toont aan dat de Belg aarzelt om zijn huis op de markt te brengen. Zo overweegt slechts 10% van de Belgen om dit jaar zijn woning of appartement te verkopen. Dat is een daling van 23% tegenover 2020. Bijna de helft van de ondervraagden die een huis wouden (ver)kopen, zegt dat ze hun plannen moesten herzien vanwege COVID-19. Bijna de helft van de kopers stelde hun aankoop uit. Bij de verkopers was dit één op drie. Maar niet iedereen stelde zijn plannen uit. Zo’n 15% van de (ver)kopers ging sneller dan verwacht over tot een transactie.

Onzekerheid en twijfel

De reden om een aan- of verkoop uit te stellen lijkt vooral jobgerelateerd. “Bij jongeren speelt vooral de onzekerheid over hun financiële situatie. Daarnaast leek de Belg niet zeker of 2020 een opportuun moment was om te kopen of verkopen. Sommigen verwachten prijsdalingen in de nabije toekomst, anderen eerder stijgingen. Onder de schijnbare continuïteit van de markt zit dus veel turbulentie en twijfel. Die twijfel zien we ook voor 2021”, verklaart Alexandra Belcheva.

Schattingstools populair

Het gebruik van schattingstools kende wel een groei in 2020. Het aantal gebruikers is verdubbeld van 9% naar 19%. “In een turbulente vastgoedmarkt zoals die van 2020 willen mensen graag een zicht krijgen op de waarde van hun vastgoed”, zegt Alexandra Belcheva. Een gratis online schatting blijkt vaak een eerste stap naar een professionele waardebepaling door een makelaar of vastgoedexpert.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media