livios logo

Energieprestatie Vlaamse huizen gaat erop vooruit (maar nog niet genoeg)

De energiescore van de Vlaamse woningen daalt. Die schatting maakt het Steunpunt Wonen na een recent onderzoek op basis van de EPC-databank van het Vlaams Energieagentschap (VEA). En dat is goed nieuws, want een lagere energiescore betekent een betere energieprestatie. Kanttekening: de gemiddelde verbetering van minder dan 2% per jaar is wel nog niet voldoende om het doel van 2050 te halen.

Momenteel neemt de EPC-score bij de verkoop van gelijkaardige woningtypes met 2% per jaar af. Maar de doelstelling van de Vlaamse overheid is om de energiescore van de Vlaamse woningen tegen 2050 te doen zakken naar 100, en daar is een daling van 4% per jaar voor nodig. Tussen 2009 en 2012 had amper 38,6% van de verkochte huizen een EPC-score van minder dan 400. Op basis van die gegevens schat het Steunpunt Wonen dat dat in 2011 voor 44,5% van alle Vlaamse woningen gold. Dat betekent dat er tegen 2050 nog veel werk aan de winkel is.

Huis kopen verkopen sleutel

In het algemeen scoren huizen voor verkoop slechter op vlak van energieprestatie dan huurhuizen.


© Getty Images  

verbouwen renoveren renovatie verbouwing plan werf

Het zijn de vaak jongere starters die de energieprestatie van slecht scorende huizen opkrikken door ze te renoveren.


© Getty Images  

Stadswoningen scoren het beste

Toch blijft de gemiddelde EPC-score van de verkochte woningen in Vlaanderen jaarlijks verbeteren. Vermoedelijk geldt dat daarom ook voor het volledige Vlaamse woningpark. Volgens de berekening van het Steunpunt Wonen beschikt 56% van de huizen die dateren van voor 2011 over een EPC-score van minder dan 400. Op vlak van ligging beschikken stadswoningen over de beste energiescores. Bovendien verloopt het aantal renovaties er vlotter dan in landelijke gebieden.

Huur vs. verkoop

In het algemeen scoren huizen voor verkoop slechter op vlak van energieprestatie dan huurhuizen. De voornaamste reden? Maar liefst 39% van de verkoopwoningen die voor 1970 zijn gebouwd, worden verkocht door bewoners die ouder zijn dan 75 jaar. Waarschijnlijk zijn het net die woningen die een slechtere EPC-score hebben. Het zijn vaak jongere starters die de energieprestatie van zulke slecht scorende huizen opkrikken door ze te renoveren.

Dat de EPC-score van huurwoningen sterker daalt dan die van koopwoningen, is dan weer vooral te danken aan de grotere verhuismobiliteit van verhuurders ten opzichte van eigenaars. Bovendien vragen renoveerders meestal pas na de renovatiewerken een EPC voor verhuur aan, terwijl bij koopwoningen net het omgekeerde geldt: die worden meestal eerst gekocht en daarna gerenoveerd.

Bron: BIV


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/woonwijzer/verkopen/verkoopregelgeving/58667/energieprestatie-vlaamse-huizen-gaat-erop-vooruit-maar-nog-niet-genoeg/