Asbestattest verplicht vanaf november: wat betekent dat voor jou?

Asbest in Vlaanderen; het is nog altijd problematisch genoeg om tot stevige maatregelen over te gaan. Vanaf 23 november van dit jaar wordt het dan ook verplicht om bij de verkoop van je woning een asbestattest voor te leggen, dat nauwkeurig oplijst wat de staat op asbestvlak is. Wat dit betekent, en hoe je ermee omgaat, legt Jan Verheyen van afvalstoffenmaatschappij OVAM uit.

Zit er dan echt nog zoveel asbest in Vlaanderen?

“Toch wel”, zegt Jan Verheyen. “We schatten dat er in heel Vlaanderen nog zo'n 2.300.000 ton asbestproducten verwerkt zit, waarvan toch zo'n 855.000 in particuliere woningen en appartementen. Dat willen we graag goed in kaart brengen, vandaar dat vanaf 23 november 2022 elke verkoper verplicht is een asbestattest te hebben voor zijn woning, als die van voor 2001 dateert. Zo weet de koper waar hij of zij aan toe is. Tegen 2032, over exact tien jaar, is het zo de bedoeling dat elke woning van voor bouwjaar 2001 over zo'n verplicht attest beschikt, of het nu te koop staat of niet.”

Hoeveel kost zo'n attest en hoe krijg ik het te pakken?

Hoeveel een asbestattest kost, hangt af van de grootte van de woning. “Hou rekening met een paar honderd euro”, zegt Verheyen. “Die vallen ten laste van de verkoper en behelzen zowel het onderzoek als het attest zelf. Voor beide moet je terecht bij een asbestdeskundige. Die vind je onder andere via onze website www.asbestinfo.be.”

Wat als er asbest wordt gevonden?

Panikeer vooral niet als er in je woning asbest wordt gevonden. “Het asbestattest is hoofdzakelijk een informatieattest”, stelt Verheyen gerust. “Je bent niet verplicht meteen in te grijpen. Maar zo weet je wel wat er in je woning te vinden is, zodat je als doe-het-zelver bijvoorbeeld niet ongewaarschuwd dingen gaat afbreken die je aan schadelijke deeltjes blootstelt. Slechts wanneer je gaat verbouwen en daarbij asbestproducten vrijkomen, ben je verplicht ze ook te (laten) verwijderen.”

Waar vind ik iemand die het veilig kan verwijderen?

Er zijn drie gradaties van mogelijke ingrepen. “Heel wat asbestproducten mag je als particulier zelf verwijderen. Daarvoor stellen veel gemeenten in samenwerking met OVAM subsidies ter beschikking en bijvoorbeeld gratis zakken en beschermkledij”, klinkt het.

“Daarnaast zijn er een aantal asbestproducten die door een gewone aannemer mogen worden verwijderd, mits hij over een attest 'eenvoudige handelingen' beschikt. En ten slotte zijn er gevaarlijke toepassingen zoals bijvoorbeeld de losse asbestvezels, die bijvoorbeeld voor de isolatie van verwarmingsbuizen werden gebruikt, en enkel door erkende asbestverwijderaars mogen worden aangepakt. Wie dat zijn vind je ook op www.asbestinfo.be.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media