“Wie nu een aanvraag doet, moet tot eind januari wachten op zijn asbestattest”

Wil je je woning verkopen? Dan ben je vanaf woensdag 23 november in Vlaanderen verplicht om een asbestattest in handen te hebben. Toch als je woning dateert van voor 2001. Maar momenteel zijn er (nog) te weinig experts om de asbestcontrole te doen. Jan Verheyen van afvalstoffenmaatschappij OVAM: “De verplichting zorgt inderdaad voor volle agenda’s en langere wachttijden bij een aantal deskundigen.”

De Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB), uitte vorige week hun bezorgdheid in een open brief aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Ze vrezen dat door de verplichting van het asbestattest de verkoop van woningen, ouder dan 2001, ernstig verstoord zal worden. “Wie nu een deskundige inschakelt voor een asbestattest, moet al tot eind januari wachten voor een plaatsbezoek”, luidt het bij de CIB. Volgens hen verloopt de erkenning en certificering van asbestdeskundigen, die ter plaatse de asbestcontrole moeten uitvoeren, te traag. “Er zijn op dit ogenblik te weinig experts om de inventarisatie en attestatie binnen een redelijk tijdsbestek uit te voeren.” Voor vele verkopers die hun woning dit jaar nog willen verkopen, lijkt de verplichting dus een streep door hun rekening.

Lange wachttijden

OVAM beaamt dat er momenteel bij een aantal deskundigen langere wachttijden zijn door de overvolle agenda’s. “Zeker bij asbestdeskundigen waarmee immokantoren een commerciële afspraak hebben”, aldus Jan Verheyen, woordvoerder van OVAM. “Andere asbestdeskundigen geven aan dat er bij hen wel nog ruimte in de agenda is. Tijdig verschillende deskundigen contacteren is dus de boodschap.”

Extra experts nodig

Daarnaast geeft de OVAM aan dat er inderdaad voldoende asbestexperts moeten zijn om een inventaris op te maken en een attest af te leveren. Die groep groeit elke week aan. “Momenteel zijn er 260 asbestdeskundigen gecertificeerd. Afhankelijk van het type pand kan zo’n expert twee tot vier asbestinventarisaties per dag uitvoeren. In theorie zouden zij dus 500 tot 1.000 asbestinventarisaties per dag aankunnen, indien ze dit voltijds doen. Bovendien zijn er momenteel ook al 477 asbestdeskundigen geslaagd en lopen de opleidingen en examens gewoon verder”, weet Verheyen.

Asbestexperts sneller aan de slag

Op korte termijn wil OVAM ervoor zorgen dat de geslaagde asbestdeskundigen sneller aan de slag kunnen bij de vier erkende certificatie-instellingen. Zo kunnen ze verkopers en immokantoren nog beter ondersteunen. “Onder meer een betere spreiding van de kandidaten over de verschillende certificatie-instellingen kan een oplossing zijn”, besluit Verheyen.

Asbest in huis?

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media