Verstrijken van tienjarige aansprakelijkheid

Vraag

Onze nieuwbouw begon na enige tijd scheuren te vertonen. Uiteindelijk waren deze zo groot, dat het niet meer normaal was. Door het scheuren van de muren, gingen ook alle badkamertegels barsten. Wij contacteerden architect en ondernemer. Alles werd officieel op papier gezet. De aannemer ging akkoord met het opvoegen van de scheuren en het vervangen van de kapotte tegels in de badkamer. De muren zijn ze na veel getreuzel komen opvoegen, maar aan de badkamer werd niets meer gedaan. Intussen is de 10-jarige termijn voorbij. Wij hebben geen recht meer op een vergoeding, omdat wij geen rechtzaak hebben aangespannen. Wat de aannemer natuurlijk wist en vandaar zo getreuzeld heeft met de werken. Wij dachten dat het voldoende was om een aangetekende ingebrekestelling te sturen. Heeft het verslag van de architect en het opvoegen van de scheuren geen bewijslast dat zij toegeven aan hun fout? Kunnen wij nog iets tegen onze aannemer beginnen? De muren zijn ook terug beginnen scheuren en dit was dus eigenlijk ook na het verlopen van de 10-jarige termijn.

Antwoord

"Interessante vraag", weet advocaat Mark Huygen. "Deze vraag is stilaan een klassieker aan het worden doordat de bouwheer veelal niet op de hoogte is van het feit dat de vordering tot tienjarige aansprakelijkheid moet ingesteld worden binnen periode van 10 jaar. Deze periode is een vervaltermijn en kan niet gestuit of geschorst worden! Zodoende volstaat een aangetekend schrijven (helaas) niet. Het is een proeftijd en een termijn van ontvankelijkheid van de vordering.

De rechtsvordering (dit is bij voorkeur door dagvaarding) dient binnen deze garantieperiode te worden ingesteld.

Allicht heeft de aannemer in deze situatie handig gebruik gemaakt van deze onwetendheid en de termijn laten verstrijken door u in de waan te laten dat de werken zouden worden uitgevoerd… De schorsing of stuiting van de garantietermijn door het vrijwillig uitvoeren van herstellingen door de aannemer kan niet worden aangenomen volgens vaste en geregelde rechtspraak.

Toch nog even natellen of de termijn verstreken is. De aanvangsdatum is de datum van oplevering en opneming van het gebouw."

Beantwoord door: Mark Huygen , Huygen Advocaten

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Energie besparen én je comfort verhogen? Isoleer je spouwmuren!

Energie besparen én je comfort verhogen? Isoleer je spouwmuren!

Met zo’n 20 à 25 procent warmteverlies, zijn ongeïsoleerde buitenmuren nefast voor je energieverbruik. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om je muren na te isoleren. De makkelijkste oplossing, met onmiddellijk resultaat? Het opvullen van je spouwmuur.

Vraag je offerte aan
Zonnepanelen: de snelste weg naar een lagere factuur

Zonnepanelen: de snelste weg naar een lagere factuur

De installatie van zonnepanelen zal je snel terugverdienen:

  • De terugverdientijd ligt momenteel rond de drie jaar
  • De Vlaamse overheid voorziet tot 31 december 2023 een verlaagd btw-tarief van 6% (zowel voor nieuwe als bestaande woningen)
  • Vraag in Vlaanderen een investeringspremie van maximaal 750 euro aan voor de installatie van zonnepanelen.

Kortom: maak je woning duurzaam met Mijn Energie en Livios en doe je voordeel.

Bereken snel je winst

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken