Hoe moet ik een balkon bouwen?

Vraag

Op de eerste verdieping loopt de betonplaat door als een soort balkon. Ik zou deze dan ook graaf afwerken. Momenteel loopt deze plaat lichtjes af naar de woning toe. Ik kan ongeveer zo'n 10 cm ophogen. Hoe begin ik hier het best aan? En met welke materialen kan ik afwerken?

Antwoord

"Hier heb je eigenlijk een uitgetekend plan voor nodig", aldus architect Eric Houben. Omdat de opbouw van een balkon van a tot z te uitgebreid zou zijn, geeft hij enkele aandachtspunten naar vochtproblematiek mee.

"Dit balkon vormt een knoert van een koudebrug, dus normaal best helemaal inpakken met isolatie. Maar aangezien je niets zegt over de isolatie, neem ik aan dat de rest van de muren ook niet geïsoleerd zal zijn, met tevens aangestorte betonbalken boven de gevelopeningen."

"Om alles van de woning weg laten af te wateren en zo bij vriestemperaturen vorstschade wil uitsluiten, moet je met je afwerking hoger gaan dan die 10 cm. De opbouw van het terras is namelijk altijd hoger dan de vloerafwerking binnen, en aangezien de betonplaat gewoon doorloopt, kan dit nooit zonder opstap van binnen naar buiten."

"Opletten ook met opwaaiend water: met die nu hoger komende afwerking bestaat het gevaar dat er vochtinfiltratie via het raam zal optreden."

Beantwoord door: Eric Houben , Architect Eric Houben

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga je je huis indelen? Allemaal keuzes die je moet maken bij het bouwen van je woning. We helpen je graag op weg met ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’.

Bestel nu
Energie besparen én je comfort verhogen? Isoleer je spouwmuren!

Energie besparen én je comfort verhogen? Isoleer je spouwmuren!

Met zo’n 20 à 25 procent warmteverlies, zijn ongeïsoleerde buitenmuren nefast voor je energieverbruik. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om je muren na te isoleren. De makkelijkste oplossing, met onmiddellijk resultaat? Het opvullen van je spouwmuur.

Vraag je offerte aan

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken