Actuele isolatiepremies in 1 oogopslag

Sinds 1 januari 2021 zien de premies voor isolatieklussen er anders uit. Dat elk gewest er zijn eigen regels op na houdt, maakt het enkel complexer. Dankzij het duidelijke overzicht van URSA vind je snel de juiste info voor je specifieke project. Om je te inspireren, vind je meteen ook het geschikte isolatiemateriaal voor die klus in de URSA premiefolder. Dat bespaart je een hoop tijd en zoekwerk. Zodat je vlot aan het isoleren kan slaan in je eigen woning, tuinhuis of ander pand.

De verschillende isolatiepremies in ons land zijn bepaald op gewestelijk niveau. Voor het Vlaamse gewest veranderen deze premies voor dak- of zoldervloerisolatie vanaf 1 januari 2021. Dat heeft een serieuze impact wanneer je de isolatiewerken zelf uitvoert. Wat er verandert en hoe je dit jaar nog het best aan de slag gaat, lichten we hieronder toe.

Isolatiepremies in Vlaanderen

In het Vlaams gewest kreeg zowel de doe-het-zelver als de aannemer een isolatiepremie voor het plaatsen van dak- of zoldervloerisolatie in bestaande woningen. Vanaf 1 januari 2021 wordt er enkel een premie toegewezen wanneer de plaatsing gebeurt door een aannemer.

Premies in het Waals en Brussels gewest

De regelgeving verschilt in het Waals en Brussels gewest. In het Waals gewest bepaalt het referentie-inkomen van je huishouden de hoogte van de premies, die variëren van 0,15 tot 0,90 euro per kWH. De premie in het Brussels gewest is ook berekend op basis van het inkomen. De periode waarop deze van toepassing is, loopt echter van 1 september 2020 tot 1 september 2021.

Gebruikscomfort en topprestaties

Natuurlijk wil je niet alleen een product met topprestaties, ook gebruiksgemak is een absolute must bij het uitkiezen van het geschikte isolatiemateriaal. Denk daarbij aan de hoeveelheid stof die vrijkomt tijdens het installeren, hoe het materiaal aanvoelt, maar ook de ecologische voetafdruk. Die laatste is vaak een doorslaggevende factor.

Dankzij haar excellente prestaties garandeert minerale wol niet alleen een hoog wooncomfort – thermisch, akoestisch en brandveilig – maar ook lage energiekosten en dus een verminderde CO2-uitstoot. Bovendien is het een duurzaam product aangezien het voor meer dan 60% uit zand bestaat. Zo is het URSA TERRA gamma een uiterst geschikte oplossing, dankzij zijn verbeterde samenstelling en vernieuwde productie. De voordelen op een rij:

  • Minder stof en dus aangenamer te plaatsen
  • Voelbaar zachter dankzij het nieuwe productieproces
  • Ecologische topprestaties op vlak van thermische en akoestische isolatie
  • Natuurlijke, minerale grondstoffen

Gemakkelijk luchtdicht isoleren

Een ander cruciaal aspect bij het plaatsen van dak- of zoldervloerisolatie is de luchtdichtheid. Luchtdicht isoleren komt niet alleen de thermische waarde van je isolatie ten goede. Het voorkomt ook vochtproblemen en zorgt voor betere akoestiek. Hoe pak je dit nu het beste aan?

Aan de verwarmde kant van de isolatie plaats je een vochtregulerend lucht- en dampscherm. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat doordat het zich aan het vochtgehalte aanpast. En zo vermijd je gegarandeerd condensatie. De dampschermbanen zijn best wat breder dan de isolatie zelf zodat ze overlappen. Deze overlappingen plak je nadien nauwkeurig af door het gebruik van een sterke kleefband.

Het is aangeraden om de isolatie, de bijhorende dampschermen en de toebehoren als een systeem te beschouwen en dus idealiter alles van eenzelfde fabrikant te gebruiken. Het URSA SECO Modulovap vochtregulerend lucht- en dampscherm en de universele, eenzijdige kleefband sluiten zo perfect aan bij de Ursa Terra producten. De kleefband laat ook toe om eventuele reparaties uit te voeren.

Meer weten?

Bezoek een van de verdelers in ons ruime dealernetwerk. Je kan er terecht voor uitgebreid advies op maat en meer informatie over het nieuwe URSA TERRA gamma.Dakisolatie zorgt voor meer comfort én een lagere energiefactuur
Dakisolatie zorgt voor meer comfort én een lagere energiefactuur

Woon je in een oudere woning en wil je niet langer afhankelijk zijn van de torenhoge prijzen voor gas en elektriciteit? Door je woning beter te isoleren,...

Lees meer
Duurzaam bouwen? Ook het type isolatiemateriaal speelt een rol
Duurzaam bouwen? Ook het type isolatiemateriaal speelt een rol

Materialen recycleren en hergebruiken wordt steeds belangrijker als je een woning (ver)bouwt. Want wie duurzaam (ver)bouwt, draagt zijn steentje bij aan de ...

Lees meer
Energie besparen begint bij een goede isolatie: enkele tips
Energie besparen begint bij een goede isolatie: enkele tips

Loopt jouw energierekening hoog op? Door je woning goed te isoleren, bespaar je energie. In tegenstelling tot een slecht geïsoleerde woning heeft een goed...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Artikels van onze redactie