Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg

Bouwen is voor de meeste mensen het grootste project in hun leven. Zeker op financieel gebied. Toch kan je hier en daar flink besparen door slimme keuzes te maken. We zetten enkele tips voor jou op een rij.

1. Hou de constructie eenvoudig

Hoe eenvoudiger de constructie, hoe budgetvriendelijker. Welke bouwmethode je ook verkiest, ingewikkelde details in de constructie kosten meer. Hoe complexer het ontwerp is, hoe hoger de materiaal- en arbeidskosten zullen uitvallen. Probeer ook overspanningen te beperken. Langere afstanden vergen duurdere vloerelementen en draagbalken.

Meer weten over een doordacht ontwerp voor je woning? Vraag het gratis magazine Mijn nieuwbouw aan.

2. Bouw kleiner en compact

Kleiner en compact bouwen is beter voor je budget en je energieverbruik. Het komt erop aan om het compacte volume zo goed mogelijk te benutten en in te delen.

3. Plan doordacht en kostenbesparend

De manier waarop je woning is ingericht, bepaalt voor een groot stuk de kostprijs. Vraag je architect om hier rekening mee te houden, door bijvoorbeeld de ruimtes waar bepaalde nutsvoorzieningen nodig zijn, zoals de badkamer en de keuken, dicht bij elkaar te houden.

4. Bewaak je budget

Maak op voorhand een gedetailleerde budgettering op. Bepaal je maximumlimiet en hou de kosten bij van de verschillende fases van het bouwproject, zoals de ruwbouw en de afwerking. Lijst de prijzen van materialen en technieken op. Zo heb je een goed zicht op alle kosten en kan je onvoorziene kosten makkelijker opvangen.

Benieuwd hoe andere bouwers dit aanpakken? Laat je inspireren door de reportages in het magazine Mijn nieuwbouw.

5. Bespaar waar nodig

Een aantal dingen, zoals de vloerafwerking, kan je in eerste instantie achterwege laten of goedkoop oplossen en nadien makkelijk vervangen. Een voorlopige vloerbekleding hoeft bijvoorbeeld niet veel te kosten. Nog niet voldoende budget voor de badkamer? Dan kan je misschien wel een tijdje verder met enkel een lavabo en een douche. Hetzelfde geldt voor je keuken. Een keukenelement met een doe-het-zelfkastje en een degelijk werkblad kan je de eerstkomende jaren uit de nood helpen.

6. Steek zelf een handje toe

Wil je écht besparen op je nieuwbouw of grondige renovatie, dan kan je niet anders dan zelf een handje toesteken. Niet alle architecten en aannemers staan hiervoor te springen. Maak daarom op voorhand goede afspraken over wat je wel en niet zelf zult doen.

Nog meer tips en slimme ideëen voor jouw nieuwe woning?

Het magazine Mijn nieuwbouw maakt je wegwijs in het EPB-doolhof en geeft uitleg over het kiezen van binnenmuren, tussenvloeren, de verschillende soorten gevelbekleding, isoleren, het perfecte dak en de ideale ramen en deuren voor je woning.

Wacht niet langer en vraag hier je exemplaar aan!


Een zwembad in je tuin? Laat je contacteren door een specialist in je buurt
Een zwembad in je tuin? Laat je contacteren door een specialist in je buurt

Je wil graag een zwembad of zwemvijver in je tuin, maar je weet niet meteen wie dit voor je kan doen? Dankzij onze tool vind je meteen de juiste...

Lees meer
3 redenen waarom je best nu zonnepanelen plaatst
3 redenen waarom je best nu zonnepanelen plaatst

Dat de energieprijzen zwaar doorwegen op ieders budget hoeven we je niet meer te vertellen. En nu ook het capaciteitstarief is ingevoerd, dat verbruik...

Lees meer
Op zoek naar een nieuwe keuken? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Keuken’
Op zoek naar een nieuwe keuken? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Keuken’

Een woning gekocht of bezig met je nieuwbouwproject? En ben je op zoek naar tips, tools en inspiratie om je keuken in te richten? Bestel dan snel ons...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Artikels van onze redactie