De werking van een warmtepomp: hoe zit dat juist?

Ben je van plan om een warmtepomp in je woning te laten installeren, maar weet je niet hoe zo’n pomp juist werkt? Dan ben je hier aan het goede adres. De installatie zelf laat je best aan een expert over, maar de werking van een warmtepomp is vrij eenvoudig. Volg even mee.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat uit twee units: een binnen- en een buitenunit. Via de collectoren in de buitenunit haalt een warmtepomp energie uit de omgeving. Dat kan uit de lucht of de bodem zijn, of uit water. Die energie zet de pomp om naar ruimteverwarming en/of waterverwarming. Je kunt dit vergelijken met de werking van je koelkast, maar dan omgekeerd. Een koelkast onttrekt de warmte uit je voedsel en geeft die af aan de achterkant van het toestel, om de ruimte in de koelkast te koelen. Een warmtepomp gebruikt de warmte van buiten om de ruimte binnen te verwarmen, zodat je kunt genieten van een aangenaam binnenklimaat én geld bespaart.

De opgenomen omgevingswarmte komt in de verdamper terecht. Deze buizen zijn gevuld met een koudemiddel dat kookt en verdampt op een zeer lage temperatuur. Daardoor ontstaat een gas, dat getransporteerd wordt naar de compressor die de damp nog extra verhit.

Verwarming én sanitair

De hete damp komt tenslotte in de condensor terecht. Hier wordt de warmte afgegeven aan het water, dat dan kan dienen als ruimteverwarming (bijvoorbeeld in vloerverwarming of radiatoren), maar je kunt er ook je sanitair warm water mee verwarmen. Het koudemiddel heeft na een tijdje al zijn warmte afgegeven. Vanuit de condensor stroomt de koelstof naar het expansieventiel, waar het verder afkoelt en de cyclus opnieuw kan beginnen.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Steeds vaker installeren gezinnen en bedrijven een warmtepomp. En terecht, want een warmtepomp is een goede investering in de toekomst. Het is in de eerste plaats een duurzaam alternatief voor je huidige verwarmingsinstallaties zoals traditionele cv-ketels. Daarnaast is een warmtepomp ook een efficiënte aanvulling op zowel je oude als nieuwe radiatoren. Die veelvuldigheid maakt haar de perfecte duurzame verwarmingsoplossing.

Onze experts staan voor je klaar

Heb je nog vragen over warmtepompen en hun werking? Of wil je graag een warmtepomp laten installeren? Bezoek dan snel een Vasco-dealer in jouw regio. Die staat je bij met advies en helpt je bij de installatie.De fluisterende kracht van Vasco geeft je het gevoel altijd buiten te zijn
De fluisterende kracht van Vasco geeft je het gevoel altijd buiten te zijn

Onvoldoende afvoer van vervuilde of vochtige lucht leidt tot vochtproblemen, waardoor schimmels en bacteriën welig tieren. Dat zorgt voor lichamelijke...

Lees meer
Vasco services, wij staan tot jouw dienst!
Vasco services, wij staan tot jouw dienst!

Bij Vasco doen we er alles aan om onze klanten een gezond en optimaal binnenklimaat te garanderen. Hoogwaardige, duurzame producten en een uitstekende...

Lees meer
Kun je een warmtepomp combineren met radiatoren?
Kun je een warmtepomp combineren met radiatoren?

Wie warmtepomp zegt, zegt vloerverwarming, toch? Niet altijd. Het klopt dat je een warmtepomp vroeger uitsluitend met vloerverwarming kon gebruiken, maar...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Artikels van onze redactie

 • Wat zijn en hoe werken energiegemeenschappen?

  Eindelijk hebben ze een juridische basis: energiegemeenschappen. Het is nu dus mogelijk om samen energie op te wekken en onderling te delen. Hoe werkt het?

  Lees meer
 • Zonnepanelen kopen of huren?

  Wie zonnepanelen wil plaatsen, betaalt daar al snel enkele duizenden euro’s voor. Hier en daar duiken er ook huurformules op. Maar hoe interessant zijn die?

  Lees meer
 • Zijn zonnepanelen interessant als je verwarmt op gas?

  Almaar meer Vlamingen beschouwen zonnepanelen als een goede investering tegen de hoge energieprijzen. Maar geldt dat ook als je op gas verwarmt?

  Lees meer
 • Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je weten volgens experts

  Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en hoge energieprijzen weten we al. Maar waarop moet je letten bij de installatie?

  Lees meer