Hoe werkt een ventilatiesysteem D?

Bij een ventilatie systeem D gebeurt zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van verontreinigde binnenlucht door ventilatoren en een buizensysteem. Er komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas.

 • Energiezuinigheid wordt een steeds belangrijker gegeven en energiezuinige passiefhuizen zullen steeds vaker in ons straatbeeld verschijnen. In de strijd tegen de aanscherping van de energienormen vormt een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie (balansventialtie)  een belangrijk wapen.
  Bij balansventilatie voert het toestel mechanisch verse lucht toe aan de woning en voert het vervuilde lucht mechanisch af uit de woning aan de hand van geïntegreerde ventilatoren. Hierbij is er sprake van warmterecuperatie uit de afgevoerde lucht en wordt deze warmte overgedragen aan de toegevoerde lucht.
 • Ventilatiesysteem D met 2-zonesturing De DucoBox Energy Premium is zowel verkrijgbaar in een 1-zone als een 2-zone variant. Door de unit optioneel van een geïntegreerde 2-zoneregeling met vraagsturing op basis van CO2, vocht en tijd te voorzien, wordt een optimaal energetisch rendement bereikt. De dag- en nachtzone worden immers via een ingebouwde klep afzonderlijk aangestuurd, wat de hoogste EPB-reductie en een groen A+ energielabel met zich meebrengt.

  Het voordeel van geïntegreerde sturing zit hem in het handige plug & play concept: er is enkel basisbekabeling nodig voor de voeding van de ventilatiebox. Extra elektronica tussen de WTW-unit en een externe klep zijn bij de DucoBox Energy niet nodig.

 • Automatische inregeling van de ventilatie-unit. De automatische inregeling, waarbij de meet- en regeltechniek gestoeld is op de principes van inregeling op constante druk, biedt steeds een 100%-garantie op een kwalitatief eindresultaat en vertaalt zich in een besparing van 50% op de inregeltijd voor de installateur.

 • Akoestisch comfort door stilste toevoergeluid. Ook aan het akoestische comfort voor de bewoner is gedacht. Onafhankelijke tests tonen aan dat het geluidsvermogen aan de toevoerzijde zo laag is dat de DucoBox Energy Premium als het stilste Systeem D van Europa kan worden beschouwd (55 dB bij 325 m³/u).

 • Eenvoudig zelf te plaatsen. Met de hulp van Easykit kan je dit slimme ventilatiesysteem eenvoudig zelf plaatsen. Easykit is een erkend ventilatieverslaggever, hierdoor beschik je over een voorstudie, een getailleerd legplan en komt een Easykit vakman de installatie nakijken en afregelen.Powerduo Ruben & Antje uit ‘Huis Gemaakt’: “Ik ben de handige harry, maar Antje hakt de knopen door”
Powerduo Ruben & Antje uit ‘Huis Gemaakt’: “Ik ben de handige harry, maar Antje hakt de knopen door”

Elke woensdagavond kan je op VTM kijken naar ‘Huis Gemaakt’, een programma waarin jonge koppels de handen uit de mouwen steken om een eigen huis te winnen. ...

Lees meer
Hoe je bestaande elektrische installatie slim maken?
Hoe je bestaande elektrische installatie slim maken?

Je wil je huis slim maken, maar je bent niet van plan om een nieuwe woning te bouwen of je muren open te breken om je elektrische installatie te vervangen? ...

Lees meer
Bespaar op het plaatsen van thuisbatterij en laadpaal
Bespaar op het plaatsen van thuisbatterij en laadpaal

Met een thuisbatterij kan je zelf-geproduceerde energie thuis opslagen. Als je dit combineert met zonnepanelen moet je minder stroom van het net halen en...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Artikels van onze redactie

 • Je woning energiezuinig renoveren of verwarmen?

  Een overzicht van de nieuwigheden: test via de BENOvatietest hoe jij energie kan besparen of ontdek de nieuwe warmtepompen van Remeha en Daikin.

  Lees meer
 • 6% btw bij renovatie niet meer voor iedereen

  Wie renoveert betaalt maar 6% btw. Maar de ene renovatie is de andere niet. Dus worden de regels strenger. Benieuwd wat dat betekent voor jouw project?

  Lees meer
 • Permanente btw-verlaging op gas en elektriciteit en invoering accijnzen

  De btw-verlaging op elektriciteit en gas wordt vanaf april 2023 permanent. De federale regering voert wel een accijnsheffing in.

  Lees meer
 • Vanaf 23 november is een asbestattest verplicht bij verkoop: dit moet je weten

  Wie een woning verkoopt die voor 2001 is gebouwd, moet verplicht een asbestattest laten opstellen. Wij zochten uit hoeveel zo'n asbestattest precies kost.

  Lees meer