Duurzaam en energiezuinig wonen: is bijna-energieneutraal wel de oplossing?

Begin jij binnenkort aan een nieuwbouw of totaalrenovatie? Dan zijn er heel wat normen en regels waaraan je moet voldoen. Een daarvan is de BEN-norm, wat zoveel betekent als bijna energieneutraal (ver)bouwen en wonen. Het enige wat daarvoor nodig is? Aan de EPB-eisen voldoen en een E-peil van minder dan E30 behalen. Maar is dat wel genoeg?

Verkeerde focus

Omdat de focus op die E30 ligt, is het verleidelijk om te denken dat je sowieso goed zit met een huis dat aan die norm voldoet. Dat is ook logisch, want het is de overheid die het zo promoot. Haal je de E30 norm en krijg je het BEN-label? Dan krijg je een korting op het kadastraal inkomen. Maar net daardoor word je in de verleiding gebracht om vooral rekening te houden met het financiële voordeel in plaats van met het milieu en klimaat. Bouw je BEN? Dan ligt de focus vooral op de energie die je verbruikt eens je in je nieuwe huis woont. Maar de milieu-impact van je woonlocatie, de bouwmaterialen en het bouwproces zelf verdienen minstens evenveel aandacht.

Stappenplan voor duurzaam bouwen

Bij Acasus beginnen we in ons stappenplan voor duurzaam bouwen daarom altijd met de locatie en de grootte van je toekomstige woning. Om aan de BEN-norm te voldoen, spelen die factoren geen rol. Een eengezinswoning met een oppervlakte van 375 m² die midden in de natuur en ver van de stad, het openbaar vervoer en alle voorzieningen ligt, kan perfect een BEN-woning zijn. Maar dan moet je wel voor bijna elke verplaatsing de auto nemen en wordt het milieu toch nog zwaar belast. Bovendien heb je voor een grotere woning meer materialen en dus ook meer energie nodig. Is dat de definitie van energieneutraal?

Meer aandacht voor bouwmaterialen

Maar het gaat nog verder dan dat. Wil je BEN bouwen? Dan mag je eender welke bouwmaterialen gebruiken, ongeacht de milieu-impact en de energie die het kost om ze te produceren. Voor alle duidelijkheid: BEN bouwen is niet slecht. We zijn alleen bezorgd dat jij als (ver)bouwer niet goed wordt geïnformeerd en daardoor niet het onderste uit de kan kan halen op vlak van energiezuinigheid.

Om het met een extreem voorbeeld te stellen: een vrijstaande betonnen woning van 300 m² groot die je isoleert met PUR en voorziet van een warmtepomp uit Japan en zonnepanelen uit China kan een BEN-woning zijn. Maar dat beschouwen we bij Acasus niet als energieneutraal. Wil je echt van een duurzame woning genieten? Dan is het belangrijk dat je ook rekening houdt met de locatie, de ruimte die je inneemt en de materialen die je gebruikt. Als onafhankelijk adviesbureau voor duurzaam bouwen helpen wij je graag op weg.

Wil jij levenslang van een duurzame en energiezuinige woning genieten? Vraag hier je onafhankelijk bouwadvies aan.


Goedkoop en milieuvriendelijk wonen? Maak kennis met deze alternatieve vormen
Goedkoop en milieuvriendelijk wonen? Maak kennis met deze alternatieve vormen

Ben jij van plan om je eigen stekje te bouwen of renoveren? Om je ecologische voetafdruk te beperken, is het belangrijk om efficiënt en compact te bouwen....

Lees meer
Bouwen of toch maar renoveren? Zo maak je de juiste keuze (en pak je het slim aan)
Bouwen of toch maar renoveren? Zo maak je de juiste keuze (en pak je het slim aan)

Ben jij er nog niet helemaal uit of je zelf een woning wil bouwen of er toch liever een koopt en helemaal opknapt? Een verkeerde keuze is er op zich niet,...

Lees meer
Een huis voor de rest van je leven? Zo (ver)bouw je toekomstproof
Een huis voor de rest van je leven? Zo (ver)bouw je toekomstproof

Wist je dat 40% van al het afval in Vlaanderen uit de bouwsector komt? En dat 8% van de wereldwijde CO2 uitstoot te wijten is aan de productie van cement?...

Lees meer
Lees meer van deze partner+32 58 77 90 13


Artikels van onze redactie

 • Bouwen met kelder, kruipkelder of op volle grond?

  De oppervlakte van je woning vergroten met een (kruip)kelder? Of liever de prijs drukken door op volle grond te bouwen? Dit zijn de voor- en nadelen.

  Lees meer
 • Je woning energiezuinig renoveren of verwarmen?

  Een overzicht van de nieuwigheden: test via de BENOvatietest hoe jij energie kan besparen of ontdek de nieuwe warmtepompen van Remeha en Daikin.

  Lees meer
 • 6% btw bij renovatie niet meer voor iedereen

  Wie renoveert betaalt maar 6% btw. Maar de ene renovatie is de andere niet. Dus worden de regels strenger. Benieuwd wat dat betekent voor jouw project?

  Lees meer
 • Permanente btw-verlaging op gas en elektriciteit en invoering accijnzen

  De btw-verlaging op elektriciteit en gas wordt vanaf april 2023 permanent. De federale regering voert wel een accijnsheffing in.

  Lees meer