Bouwen of toch maar renoveren? Zo maak je de juiste keuze (en pak je het slim aan)

Ben jij er nog niet helemaal uit of je zelf een woning wil bouwen of er toch liever een koopt en helemaal opknapt? Een verkeerde keuze is er op zich niet, zolang je je project maar doordacht en toekomstgericht aanpakt. Dé manier om dat te doen? Door circulair te (ver)bouwen met circulaire materialen zit je er nog decennialang warmpjes bij.

Het concept circulair bouwen klinkt je misschien nog wat onbekend in de oren. Maar exotisch of moeilijk is het niet: het komt er eigenlijk op neer dat je zoveel mogelijk werkt met ecologische en recycleerbare materialen die lokaal worden geproduceerd en eventueel zelfs al aan hun tweede leven toe zijn. Ook herbruikbare en makkelijk demonteerbare bouwsystemen vallen onder die categorie. Het doel is al even simpel als het concept zelf: door te (ver)bouwen met circulaire materialen zorg je er mee voor dat grondstoffen en onderdelen in de omloop blijven. Zo belanden ze dus niet op de afvalberg, zoals nu nog vaak het geval is.

Wat heb je eraan?
Zoals eerder gezegd, is circulair bouwen meteen toekomstproof bouwen. Met de juiste materialen voldoe je meteen aan alle duurzaamheidsnormen, met een demonteerbaar bouwsysteem pas je je woning makkelijk aan je noden aan. Het mooie is ook dat iedereen er voordeel uit haalt, want circulair bouwen is goed voor het milieu. Door met gerecycleerde en herbruikbare materialen te werken, omzeil je namelijk de grondstofontginning en productieprocessen die nieuwe materialen vereisen. En dat soms zelfs niet één, maar meerdere keren. Tel daar bij op nog het transport dat je uitspaart als je voor lokale materialen kiest, en je bespaart de wereld een hoop CO2-uitstoot.

Meer weten over de voordelen van circulair bouwen?  Bezoek de tentoonstelling in Veurne.

Hoe begin je eraan?
Concreet heb je als (ver)bouwer heel wat keuzes te maken die de circulariteit van je project mee bepalen. Het transport en de productie van traditionele materialen zoals zand, cement en beton brengen vaak heel wat CO2-uitstoot met zich mee, terwijl je met ecologische en bij voorkeur lokaal geproduceerde varianten zoals hout, stro en hennep net voor materialen kiest die CO2 kunnen opslaan. Ook lichte, droge bouwsystemen zoals houtskeletbouw zijn op dat vlak veel gunstiger dan de traditionele, zware methodes. Daar komt namelijk veel minder waterverspilling aan te pas en je kan ze ook makkelijker demonteren en dus hergebruiken.

Maar er zijn nog stappen in het (ver)bouwproces die je project duurzaam en toekomstbestendig maken. Eigenlijk begint het al met de keuze van je woonplaats en de oppervlakte van je woning: een slim ingerichte en compacte woning in een stads- of dorpskern bespaart heel wat verbouwmaterialen, autoritten en dus ook een pak CO2-uitstoot. En dan hebben we het nog niet over de isolatiegraad en hernieuwbare energietechnieken gehad. Veel om mee rekening te houden dus. Maar met het juiste duwtje in de rug krijg ook jij zo’n circulair bouwproject voor mekaar!

Kan je nog wat advies gebruiken? Bij Acasus kan je terecht met al je (ver)bouwvragen.


Zonnepanelen met digitale meter: nog steeds interessant?
Zonnepanelen met digitale meter: nog steeds interessant?

Door de afschaffing van de terugdraaiende teller is er meer onzekerheid over het nut van zonnepanelen. Zeker bij gezinnen die overdag vooral aan het werk...

Lees meer
Tentoonstelling duurzaam wonen
Tentoonstelling duurzaam wonen

In Acasus kunnen geïnteresseerden terecht in onze permanente tentoonstelling rond duurzaam wonen. Aan de hand van zes thema's maken jullie kennis met de...

Lees meer
Slim en toekomstgericht (ver)bouwen? Zo pak je het aan
Slim en toekomstgericht (ver)bouwen? Zo pak je het aan

Wil jij je huis of appartement zo (ver)bouwen dat je helemaal klaar bent voor de toekomst? Dan is het belangrijk om je project van de eerste keer goed aan...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Artikels van onze redactie