5 nuttige weetjes over je mazouttank bij het bouwen of verbouwen van je woning

Er is al heel wat inkt over gevloeid, maar de realiteit is wat ze is. Vanaf 1 januari 2022 mogen er in Vlaanderen géén nieuwe mazoutketels meer geplaatst worden in nieuwbouw- of bestaande woningen. Wat doe je dan best met je mazoutketel tijdens het bouwen of verbouwen van je woning? Wij brengen duidelijkheid aan de hand van 5 vragen en antwoorden.

1. Hoe zit het nu eigenlijk met de huidige regelgeving?

Als je momenteel over een mazoutketel beschikt die zich in goede staat bevindt, hoef je jezelf geen zorgen te maken. Je kan je woning blijven verwarmen met mazout. Eventuele herstellingen of bepaalde onderdelen vervangen kan nog steeds door een erkend specialist. Vanaf 1 januari 2022 mag je de stookolieketel in je bestaande woning nog vervangen door een nieuwe hoogrendementsketel op voorwaarde dat je woning niet aansluitbaar is op het bestaande aardgasnet. Kortom, als er geen aardgas voor je deur ligt of aan de overzijde van de straat. De huidige regel is dus enkel van toepassing voor wie een volledig nieuwe mazoutketel wil plaatsen in een bestaande óf nieuwbouwwoning.

2. Waarom moet een mazouttank verwijderd worden?

Een mazouttank die niet meer in gebruik is, moet je laten verwijderen. Een lege mazouttank, ondergronds of bovengronds, vormt een risico op bodemverontreiniging. In elke ongebruikte tank zitten namelijk restanten van slib, restjes mazout en water die schadelijk kunnen zijn voor de bodem als ze vrijkomen door een barst of lek. Om die reden verplicht de overheid een sanering van je mazouttank.

3. Hoe een mazouttank buiten werking stellen?

Als je beslist om over te stappen naar een andere energiebron ben je wettelijk verplicht om je mazouttank definitief buiten gebruik te laten stellen. Daarvoor wordt eerst je tank leeggepompt en wordt het achtergebleven residu verwijderd. Nadien wordt de binnenkant onder hoge druk schoon gemaakt met een speciaal reinigingsmiddel. Ten slotte wordt de mazouttank verwijderd. Is verwijderen niet mogelijk, dan wordt de mazouttank gereinigd en opgevuld met een inert materiaal zoals zand of bioschuim. Na deze procedure krijg je een officieel attest als bewijs.

4. Hoe verwijder je een mazouttank?

Om meteen met de deur in huis te vallen, een mazouttank verwijderen laat je beter over aan een professional. Mocht je toch zelf de tank in stukken willen zagen, heb je trouwens speciaal materiaal nodig zoals een vonkvrije knabbelschaar. Vergeet ook niet dat de randen van zo’n tank vlijmscherp zijn. En wat doe je dan met die lege mazouttank? Je kan het ding niet zomaar naar het recyclagepark brengen. In België is het namelijk wettelijk verplicht om een erkende stookolietechnicus in te schakelen die een officieel attest kan voorleggen om de mazouttank te recycleren.

5. Hoe zit het met het btw-tarief?

Het verwijderen van je mazouttank valt onder het normale btw-tarief van 21%. Doe je echter grote renovatiewerken aan je woning en wordt daarbij de mazouttank buiten gebruik gesteld of verwijderd?  In dat geval geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6%. Opgelet, deze regeling geldt voor alle werken uitgevoerd sinds 8 april 2014.

Wil je je mazouttank in alle veiligheid en volgens de regels laten verwijderen of buiten werking stellen? Neem dan contact op met de experts van All-in Tank Service voor een grondige mazouttanksanering. Dat kan op het gratis nummer 0800 11 206 of vraag een offerte aan via op de website.


Mazouttank verwijderen
Mazouttank verwijderen

Gebruik je jouw mazouttank niet meer doordat je overgeschakeld bent naar een nieuwe energiebron? Dan moet deze gereinigd en verwijderd worden. De experts...

Lees meer
Mazouttank keuren
Mazouttank keuren

Je bent in België wettelijk verplicht om je mazouttank te laten keuren. Afhankelijk van je woonplaats, het type mazouttank (boven- of ondergronds) en de...

Lees meer
Mazouttank saneren
Mazouttank saneren

Werd je mazouttank definitief afgekeurd of schakel je over op een andere energiebron dan mazout? Dan ben je wettelijk verplicht om je mazouttank buiten...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Artikels van onze redactie