Werd je mazouttank definitief afgekeurd of schakel je over op een andere energiebron dan mazout? Dan ben je wettelijk verplicht om je mazouttank buiten dienst te laten stellen. Het residu dat in je tank achterblijft wordt hierbij verwijderd zodat je mazouttank geen gevaar meer vormt voor bodemverontreiniging.
Bij het saneren van je mazouttank is er een groot verschil tussen een ondergrondse en een bovengrondse mazouttank. Ondergrondse tanks moeten verplicht worden gereinigd en opgevuld worden met een inert materiaal wanneer je de tank niet kan verwijderen. Bij de sanering van een bovengrondse tank moet je enkel je tank verplicht laten reinigen. Maar in de meeste gevallen wordt die na de reiniging ook verwijderd.
Waarom is het saneren van een mazouttank belangrijk?
Een mazouttank die niet meer gebruikt wordt bevat vaak nog een restje mazout en slib. En aangezien je tank niet meer regelmatig gekeurd wordt, stijgt de kans op bodemverontreiniging door een lek in je mazouttank. Met alle gevolgen vandien… Je doet er dus best aan om ongebruikte mazouttanks zo snel mogelijk te reinigen en op te vullen of ze te laten verwijderen door stookolie-experts.
Wanneer kies je ervoor om je mazouttank op te vullen?
Bij ondergrondse mazouttanks is het niet altijd technisch mogelijk om je tank te verwijderen na de reiniging. Bijvoorbeeld wanneer de mazouttank onder je oprit ligt, of wanneer de stabiliteit van je woning in gevaar komt. In deze gevallen kies je er best voor om je mazouttank op te vullen met een inert materiaal zoals zand of bioschuim. Dit voorkomt eventuele verzakkingen door bijvoorbeeld het wegroesten van je mazouttank en garandeert de toekomstige stabiliteit.
Wanneer laat je jouw mazouttank verwijderen?
Het verwijderen van je mazouttank is niet altijd mogelijk, maar bij een bovengrondse mazouttank wordt dit meestal wel gedaan. Aangezien er een verplichting is tot het reinigen van je bovengrondse tank moet je altijd stookolie-experts ter plaatse laten komen. Een ideaal moment om in één keer je mazouttank te laten verwijderen. Zo win je extra ruimte en betaal je slechts een kleine meerprijs bovenop de reiniging.
Verloop van een mazouttanksanering
Eerst pompt de technicus alle overgebleven mazout, water en residu met een vacuümpomp uit je mazouttank. Vervolgens wordt de mazouttank gereinigd: alle binnenwanden krijgen een grondige poetsbeurt met een harde waterstraal en gespecialiseerde producten. Ondergrondse mazouttanks worden na de reiniging opgevuld met bioschuim of zand.
Na deze stappen is je mazouttank correct buiten werking gesteld. Je ontvangt hiervoor een officieel attest.
Vraag een offerte aan voor jouw mazouttanksanering
Ontdek hoe we een ondergrondse mazouttank saneren
Bekijk hoe we een bovengrondse mazouttank verwijderen