Een leefkelder, wat is dat?

Wie zegt dat een kelder alleen kan dienen om spullen in te bewaren? Steeds vaker kiezen mensen om een leefkelder te integreren in hun nieuwbouwwoning. Maar wat is een leefkelder? Wat zijn de toepassingen? En vooral, wat zijn de voordelen van een leefkelder? Ontdek het hier.

Leefkelder vs. traditionele kelder.

Kelders worden al lang niet meer enkel aanzien als functionele opslagruimte. Steeds vaker kiest men om van de kelder nuttige ruimtes te maken om zo compact en energiezuinig mogelijk te bouwen.

De voordelen van een opslagkelder zijn gekend, maar je kan jouw kelder ook een nieuwe bestemming geven. Door de kelder mee te isoleren en op te nemen in het verwarmd volume, worden er ontelbare toepassingen voor deze ondergrondse ruimtes mogelijk. Vergeet de tijd van de “duffe” kelder waar vele ongebruikte spullen zich opstapelen, maar verander deze in leefruimtes waaraan jij behoefte hebt.

Welke ruimtes kunnen we onderbrengen in onze leefkelder?

Wanneer men kiest om de kelder te integreren in de woning en dus te gebruiken als volwaardige leefruimte, moet deze voldoen aan hoge eisen en zullen er bepaalde voorzieningen getroffen moeten worden. Zo zal de kelder volledig geïsoleerd moeten worden en zullen de ruimtes aangesloten moeten worden op het ventilatiesysteem. Voor een optimaal comfort kan de kelder eventueel ook voorzien worden van (vloer-)verwarming. Om een aangename verlichting te creëren worden deze kelders voorzien van natuurlijke lichtinval door ramen en/of vloerplaten in glas. Er kan ook een afzonderlijke toegang voorzien worden langs buiten. U ziet het, de toepassingen zijn eindeloos. CONCRETE HOUSE heeft al vele woningen met leefkelder mogen realiseren. In deze uitvoeringen werd de kelder omgetoverd tot slaapkamer, badkamer, burelen, ontspanningsruimten,….

Voordelen van een leefkelder.

Door de steeds strengere energie-eisen die door de overheid worden opgelegd, wordt compact en energiezuinig bouwen steeds belangrijker. De integratie van een leefkelder in een woning kan hier in helpen. Door nuttige ruimtes te verplaatsen naar de kelderverdieping kan men compact bouwen en dit heeft invloed op de energiezuinigheid van de woning. Maar dit is niet het enige voordeel van een leefkelder. Een ander pluspunt is dat alle ruimtes meer dan ooit met elkaar verbonden zijn. Zo krijg je een erg ruimtelijk en huiselijk gevoel, ook in de kelder.

Een betonkelder: sterk, waterdicht en duurzaam

Specialist in betonbouw Concrete House voert je kelder uit in ter plaatse gegoten beton. Verwacht een sterke, duurzame constructie met zo weinig mogelijk dragende binnenmuren en een garantieattest op waterdichtheid van 10 jaar. Als je je kelder wil gebruiken als leefruimte, moet die voldoen aan hoge eisen. Concrete House kan je kelder volledig isoleren. De nodige voorzieningen in de wanden voor elektriciteit zijn inbegrepen. De wanden en plafonds zijn glad, waardoor er geen bepleisteringswerken nodig zijn. Zo is je nieuwe leefruimte nog sneller klaar!

Meer info

Bekijkt u graag een voorbeeld van een leefkelder?
Wij verwelkomen u graag in onze energiezuinige kijkwoning te Olen en te Herent.

Kijkwoning Olen              Kijkwoning Herent
Stadsestraat 24a              Mechelsesteenweg 1092
2250 Olen                        3020 Herent

 www.concretehouse.be


Pleisterwerken zijn overbodig bij betonbouw. Hoe kan dat?
Pleisterwerken zijn overbodig bij betonbouw. Hoe kan dat?

Wanneer mensen bouwen, kan het niet snel genoeg vooruitgaan. De ruwbouw gaat vaak in een snel tempo vooruit. Echter na deze fase wordt er op verschillende...

Lees meer
Hoe voldoe je aan al die strenge energie-eisen?
Hoe voldoe je aan al die strenge energie-eisen?

Ieder jaar worden de energie-eisen steeds strenger. Bouwprojecten moeten zowel energiezuinig alsook zo compact mogelijk gebouwd worden. Bij CONCRETE HOUSE...

Lees meer
Duurzaam & energiezuinig bouwen in beton, kan dat?
Duurzaam & energiezuinig bouwen in beton, kan dat?

Concrete House is een ruwbouwaannemer die moderne, energiezuinige, of zelfs energie neutrale woningen wind- en regendicht bouwt in beton. Dit heeft heel...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Artikels van onze redactie

 • Maak goed gebruik van regenwater: zoveel kost een regenwaterinstallatie

  Met een regenwaterinstallatie kan je water opvangen en stockeren, zodat je het kan hergebruiken. Maar hoe ziet zo’n installatie eruit en hoeveel kost het?

  Lees meer
 • Trap in de inkomhal of leefruimte: wat kies jij?

  Vroeger stond een trap standaard in de inkomhal, nu zien we de trap steeds vaker in de woonkamer of keuken geïntegreerd. We overlopen de voor- en nadelen.

  Lees meer
 • Dit zijn de grootste fouten bij het dichten van een kelder

  Wil je jouw kelder perfect waterdicht maken? Vermijd dan deze zes veelgemaakte fouten.

  Lees meer
 • Raam beveiligen

  Een raam is een kwetsbaar punt in je huis. Met deze tips maak je het inbrekers heel wat moeilijker.

  Lees meer