De lenteschoonmaak: wat met de garagepoort?

Hoe vul je je dagen nu iedereen noodgedwongen thuis zit? Het is het uitgelezen moment om al die onderhoudsklusjes die steeds uitgesteld werden uit te voeren. Vergeet daarbij zeker de garagepoort niet. Regelmatig onderhoud van de garagepoort garandeert een lange levensduur van de poort. Ook wordt een optimale werking gegarandeerd doordat slijtage en het vastlopen of breken van onderdelen minder kans krijgen.

Onderhoud van Hörmann-garagepoorten

Garagepoorten en deuren van Hörmann zijn zodanig ontwikkeld dat ze duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn. Bij slijtage of brekende onderdelen, zal de gehele constructie hier minimaal onder lijden. Zo kan de poort niet vallen of breken en mensen in gevaar brengen. Alle onderdelen zijn bovendien zo ontworpen dat ze relatief gemakkelijk vervangen kunnen worden. Toch kan het zeker geen kwaad enkele basisonderhoudswerken regelmatig zelf uit te voeren.

Reinigen

Het meeste vuil wordt verwijderd door de beide zijden van de poort eerst grondig af te spoelen met water. Het is aangeraden om het oppervlak te reinigen met een zachte spons en zeep. Om beschadigingen aan de oppervlaktelaag te voorkomen vermijdt men het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en schuursponsjes. Afspoelen met water en gewoon laten drogen is al wat nog rest.
Een grondige reiniging van de poort verwijderd naast het oppervlaktevuil ook dieperliggend vuil en zorgt ervoor dat deze helder blijft en er zich geen schimmels of algen op kunnen hechten.
Het simoniseren van de poort zorgt ervoor dat deze glanst als een spiegel en bovendien voor een tijdje waterafstotend is. Deze behandeling is vooral belangrijk bij poorten met een donkere of felle (vb. rode) kleur die veel zonlicht krijgen.

Behandelen

Met enkele kleine, eenvoudige ingrepen kan je blijvend genieten van een optimaal gebruiksgemak.
Tijdens de poetsbeurt van de poort controleer je de dichtingen ook makkelijk op schade, slijtage of krimp.
De veren van de garagepoort onderhoud je door deze in te vetten. Dit kan snel en eenvoudig door er met een in olie gedrenkte doek overheen te gaan.
De looprails mogen ook niet vergeten worden. Hier hoopt vuil zich op. Het vuil verwijderen en de rails licht invetten garandeert een soepele werking.
Voor de lagers van de looprollen of loopwielen van de garagepoort, de lagers van de as en de scharnierpennen volstaat het deze licht in te smeren met olie.

Onderhoud door een Hörmann-professional

Bepaalde onderhoudszaken, zoals bijvoorbeeld het nakijken van het balanceersysteem of het controleren van de veerbreukbeveiliging, dien je over te laten aan een vakman. Hiervoor kan je steeds beroep doen op een erkende Hörmann-specialist. Door de garagepoort tijdig door een vakman te laten controleren, worden problemen die door een gebrek aan onderhoud niet meer te verhelpen zijn voorkomen.

Gepersonaliseerde Hörmann-sectionaalpoorten met een nieuw design

De Hörmann-garagesectionaalpoort met moderne grote panelen is beschikbaar in 24 fotorealistische Duragrain-decoroppervlaktes zoals geroest staal, beton en verschillende soorten hout als witte eik, bamboe en teak. Een groot aantal van deze Duragrain-oppervlaktes worden op aanvraag voorzien van een geprinte verticale profileringsoptiek. Hörmann biedt hiermee een elegante oplossing voor klanten die op zoek zijn naar een exclusieve poort. Ook bij de nieuwe oppervlaktes worden de motieven in detail op de garagepoort afgebeeld met levensechte kleuren en worden deze afgewerkt met een ultrabeschermend vernis voor een permanent mooi resultaat. Het Duragrain-oppervlak is UV- en krasbestendig, zodat zowel zonlicht als krassen geen schade kunnen toebrengen aan het ontwerp. Hörmann garandeert hiermee een duurzaam mooi en kleurvast deuraanzicht.

Vraag hier jouw gratis offerte aan.


Loftdeuren uit glas en staal: een prachtige eyecatcher in je woning
Loftdeuren uit glas en staal: een prachtige eyecatcher in je woning

De voordien uitsluitend functionele instrumenten, spelen tegenwoordig een belangrijke rol in de vormgeving van het interieur. Hörmann biedt hierop antwoord ...

Lees meer
Ook toe aan een nieuw interieur? Vergeet dan zeker jouw binnendeuren niet
Ook toe aan een nieuw interieur? Vergeet dan zeker jouw binnendeuren niet

Klussen in de tuin en in huis: het leek onze favoriete bezigheid tijdens de voorbije Corona-periode. Er was plots tijd, we zaten met z’n allen meer thuis...

Lees meer
Voldoen aan de EPB-eisen begint aan je voordeur
Voldoen aan de EPB-eisen begint aan je voordeur

Ben je aan het renoveren, of sta je aan de start van de bouw van je nieuwe thuis? Dan heb je waarschijnlijk al van de hernieuwde EPB-eisen gehoord. Om de...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Artikels van onze redactie

 • Kleine zwembaden voor kleine tuinen
  Kleine zwembaden voor kleine tuinen

  Een grote tuin is geen must voor een zwembad. Ook in een meer bescheiden tuin kan het, kleiner van formaat maar met evenveel water- en zwemplezier.

  Lees meer
 • 10 tips voor de plaatsing van stopcontacten
  10 tips voor de plaatsing van stopcontacten

  Waar plaats je stopcontacten in en rond je huis? Denk hier goed over na voor je aan de elektriciteitswerken begint.

  Lees meer
 • Keuzewijzer: zo vind je de perfecte lamp
  Keuzewijzer: zo vind je de perfecte lamp

  Je oude lampen vervangen om energie te besparen? Tegenwoordig heb je twee energiezuinige opties: led- en tl-lampen. Ontdek de voor- en nadelen.

  Lees meer
 • Zo creëer je anno 2022 een persoonlijk interieur
  Zo creëer je anno 2022 een persoonlijk interieur

  Qua trends is er anno 2022 voor ieder wat wils. Van zachte eerder neutrale tinten en natuurlijke materialen tot interieurs die barsten van kleur.

  Lees meer