Hernieuwbare energie is ook betaalbare energie

Europa wil volop inzetten op hernieuwbare energie om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te worden. Om die doelstellingen te halen, zijn er ingrijpende maatregelen nodig. Ook de manier waarop je je woning verwarmt, speelt een rol. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om duurzaam én betaalbaar te verwarmen en voluit te kiezen voor hernieuwbare energie.

Tal van opties

Hernieuwbare energie – ook wel duurzame energie of groene energie genoemd – is energie waarover de mens vrij kan beschikken en die het klimaat en de toekomstige generaties niet benadeelt. Veelgebruikte vormen van hernieuwbare energie zijn onder meer aardwarmte, zonne-energie en windenergie.

  • Met een warmtepomp kun je, afhankelijk van het type, energie halen uit de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater. Deze gratis energie kun je vervolgens gebruiken om je woning en/of sanitair water mee te verwarmen.
  • Zonne-energie kan gebruikt worden om via zonnepanelen elektriciteit mee op te wekken. Daarnaast is het ook mogelijk om met zonnecollectoren en een zonneboiler sanitair water te verwarmen.
  • Ook windenergie is een vorm van duurzame energie. Een windturbine gebruikt de kracht van de wind om via een elektrische generator groene stroom op te wekken.

Duurzaam verwarmen is ook voordelig verwarmen

Kiezen voor hernieuwbare energie, brengt een zekere investering met zich mee. Bedenk evenwel dat je met een warmtepomp, zonnepanelen of andere duurzame technologieën je woning up-to-date brengt en dat je voortaan geniet van een groot comfort en een bijzonder hoog rendement. Bovendien haal je met deze technologieën gratis energie uit de natuur – wat je snel zult merken aan je dalende energiefactuur – én help je mee om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

Hoeveel kost een warmtepomp?

De prijs hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, het vermogen en de opties die je neemt (bijvoorbeeld vloerverwarming, wandverwarming, …). Ook de installatiekost verschilt van geval tot geval. Wat je precies betaalt voor de installatie, hangt onder meer af van de lengte van de leidingen die nodig zijn en van het aantal aansluitingen.

Gelukkig is een warmtepomp een investering die zichzelf terugverdient – je zult snel merken dat je heel wat uitspaart op je energiefactuur. Bovendien kun je voor de installatie van een warmtepomp een beroep doen op tal van premies. Houd er in je budgettering dus rekening mee dat je een deel van je installatiekosten terugbetaald krijgt.

Enkele richtprijzen op een rijtje

Vaak gaan mensen ervan uit dat warmtepompen heel duur zijn, maar dat is wel erg kort door de bocht. Zoals gezegd, moet je naar het grotere plaatje kijken en je winst uittellen op de lange termijn. Om je een idee te geven, zetten we enkele richtprijzen op een rijtje. Deze prijzen zijn exclusief btw en installatie.

Vraag een offerte!

Wil je weten hoeveel de installatie van een warmtepomp in jouw woning je precies zal kosten? Neem dan contact op met een erkend installateur voor een gedetailleerde offerte op maat. Ook kun je de Daikin prijslijst met richtprijzen aanvragen – een bijzonder nuttig hulpmiddel als je het budget voor je (ver)bouwproject wil opstellen.


Hou het hoofd koel tijdens de ‘Staycation’
Hou het hoofd koel tijdens de ‘Staycation’

Door de klimaatopwarming hebben we ook in België de laatste jaren te maken met hete zomers en zelfs hittegolven. Hoewel de meeste mensen hogere...

Lees meer
Design Stylish lucht-lucht binnenunits
Design Stylish lucht-lucht binnenunits

Daikin breidt zijn design gamma lucht-lucht warmtepompen uit met de komst van het gloednieuwe ‘Stylish’ wandmodel. Om in te spelen op de hedendaagse...

Lees meer
Daikin warmtepompen, innovatief en energiebesparend
Daikin warmtepompen, innovatief en energiebesparend

Op zoek naar een verwarmings- en/of koelingssysteem dat perfect aan je behoeften voldoet, en dit zowel in de zomer als in de winter?  Daikin warmtepompen...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Artikels van onze redactie