De verplichte warmtepomp: tips en tricks

Nu de regering heeft beslist dat hybride warmtepompen vanaf 2023 verplicht zijn in nieuwbouwwoningen en er vanaf 2026 niet meer met gas verwarmd mag worden, is dit het ideale moment om in je zoektocht stil te staan bij de verschillende duurzame oplossingen die er bestaan om je woning te verwarmen. Of je nu gaat renoveren of een nieuwbouwwoning zetten, nadenken over een duurzaam verwarmingssysteem start vandaag. Daikin geeft je hieronder enkele tips die helpen bij jouw zoekproces.

Kies de juiste energiebron in functie van jouw project

Er bestaan heel wat mogelijkheden voor de verwarming en koeling van je woning. Hernieuwbare energiebronnen, zoals lucht, grondwarmte en zonne-energie zijn niet alleen een must, ze zijn ook tot vijf keer efficiënter dan traditionele energiebronnen. Je kan kiezen tussen een heel gamma aan duurzame oplossingen.  Ga daarom goed na welk systeem het beste aansluit bij jouw huidige én toekomstige behoeften.

Bij een renovatie ga je nadenken over een duurzaam systeem dat kan aangesloten worden ter vervanging van je oude verwarmingsketel. Bij een nieuwbouwwoning start je met een wit blad dat je kan intekenen naar jouw wensen en mogelijkheden.

Oude verwarmingsketels en fossiele brandstoffen vs. warmtepompen

Afhankelijk van je oud verwarmingssysteem, zijn er verschillende opties mogelijk. Wil je jouw oude gasketel vervangen dan kies je het best voor een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp is een combinatie van een gascondensatieketel en een lucht-water warmtepomp. Zo koppel je het hoge rendement van een condenserende cv-ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp. Jouw woning is hiermee niet alleen voorzien van verwarming maar ook van koeling en sanitair warm water.

Vervang je een oude mazoutketel dan raden we je eerder een lucht/water warmtepomp met hoge temperatuur aan. Deze kan je makkelijk aansluiten op je bestaande leidingen en radiatoren. In je nieuwbouwwoning of ter vervanging van een elektrisch systeem kan je dan weer opteren voor een lucht/lucht warmtepomp – de binnenunits hiervan zijn in de volksmond beter gekend als airco’s - of een lucht/water warmtepomp om aan te sluiten op vloerverwarming.

Vloerverwarming en warmtepomp: de perfecte match

Vloerverwarming aangesloten op een warmtepomp is een prima idee. Het is een energiezuinige en duurzame oplossing die zorgt voor een comfortabele en gelijkmatige temperatuur in het hele huis. Extra plus: nooit meer koude voeten in de winter!

Kan je ook vloerverwarming plaatsen in een renovatiewoning? Uiteraard! Hou er wel rekening mee dat de plaatsing wat extra inspanningen vraagt in vergelijking met een nieuwbouw. Een vloer die waterpas ligt en die voorzien is van een goed isolatiesysteem zijn twee belangrijke factoren om in het achterhoofd te houden.

Eenvoudige en slimme bediening

Een warmtepomp installeren is één ding, je warmtepomp optimaal laten werken een tweede. Installeer daarom een slimme thermostaat en gebruiksvriendelijk besturingssysteem. Met een interactieve thermostaat stel je de temperatuur, tijdschema’s etc in voor de afzonderlijke ruimtes. Koppel deze via een app, zoals de Daikin Residential Controller,  aan je smartphone en zorg altijd en overal het ideale binnenklimaat. Daarenboven gaat de controller zelf op zoek naar het beste rendement van je verwarmingssysteem en past aan indien nodig. Je geniet niet alleen van een optimaal comfort dankzij het gebruiksgemak maar ook van een voordelige energiefactuur. Gebruiksvriendelijke grafieken en iconen bieden verder ook inzicht in waar je extra kan besparen.

Meer weten?

Bezoek ons Daikin Experience Center in Gent of Waver en stel al je vragen rechtstreeks aan een medewerker. Ze helpen je maar al te graag in jouw zoektocht.


Checklist voor de verbouwer
Checklist voor de verbouwer

Aan een verbouwing begin je niet zonder een goede voorbereiding. Alvorens de grote breekhamer boven te halen, is het belangrijk eerst over een aantal zaken ...

Lees meer
Daikin Experience Days & Nights: raad en daad bij de keuze van jouw warmtepomp
Daikin Experience Days & Nights: raad en daad bij de keuze van jouw warmtepomp

Ben je aan het (ver)bouwen en op zoek naar een performant verwarmingssysteem, een kwalitatieve airconditioning of efficiënte luchtreiniging? Maar je weet...

Lees meer
Daikin Altherma met hoge temperatuur - verwarmingssysteem bij renovatie
Daikin Altherma met hoge temperatuur - verwarmingssysteem bij renovatie

Je verbouwt en bent op zoek naar een energievriendelijke en performante verwarmingsoplossing waarbij je de bestaande radiatoren kunt behouden? Of je wil je ...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Artikels van onze redactie