Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur

De druk is van de ketel. Sinds de hoge piek van vorig jaar, zijn de energieprijzen dit jaar aan het dalen. Desalniettemin is het nog steeds raadzaam om zo veel mogelijk te besparen op je energiefactuur, én om je woning duurzaam te verwarmen. Hoe je dat doet? Met een hybride verwarmingssysteem.

Slimme keuzes voor je woning

Of je nu renoveert, bouwt of verbouwt: je wil slimme keuzes maken voor je woning. En slim staat gelijk aan duurzaam. Overschakelen naar een hybride verwarmingsinstallatie is de perfecte manier om je woning duurzaam en toekomstgericht te verwarmen. Je combineert namelijk een betrouwbare energiebron als gas met een hernieuwbare energiebron. Bovendien stoot je tot 40% minder CO2 uit.

Het plaatsen van een hybride verwarming is ook niet ingrijpend. Zeker bij renovatieprojecten is het uiterst geschikt om je woning te verduurzamen. Heb je een ketel die nog goed werkt? Dan kan je die behouden en er een warmtepomp op aansluiten. Is jouw gasketel wel aan vervanging toe? Ga dan voor een performant exemplaar. Plaats je later zonnepanelen? Dan kan je een warmtepomp toevoegen aan je ketel en zuinig verwarmen. Hier komen amper breekwerken aan te pas. En een hybride verwarming werkt perfect op bestaande radiatoren of vloerverwarming.

Het beste van twee werelden

Maar hoe werkt dit nu precies? Een hybride systeem combineert het beste van twee werelden: gas (condensatieketel) en elektriciteit (warmtepomp). Het intelligente systeem wordt op een slimme manier aangestuurd en maakt automatisch gebruik van de zuinigste of goedkoopste energiebron om te verwarmen. Wanneer de efficiëntie van de warmtepomp te laag wordt, schakelt het verwarmingssysteem vanzelf over op de ketel. Bovendien houdt het rekening met de energieprijzen en met de buitentemperatuur. Schijnt de zon, dan zal de installatie kiezen voor elektriciteit om je woning te verwarmen. Schijnt ze niet, dan schakelt het hybride systeem automatisch over naar je condensatieketel.

Dankzij de wisselwerking tussen de warmtepomp en de condensatieketel, houd jij dus niet enkel je energiefactuur zo laag mogelijk, maar ook je impact op het milieu. Een bijkomend voordeel van twee verschillende verwarmingssystemen is dat je niet afhankelijk bent van slechts één energiebron. Is er een bron die tijdelijk uitvalt, dan kan je blijven genieten van warmtecomfort.

Budgetvriendelijke energie

Een hybride verwarmingsinstallatie is goed voor je portemonnee. Het grootste deel van de warmtevraag wordt tenslotte geleverd door de warmtepomp. Wanneer deze gekoppeld wordt aan je cv-ketel, gebruikt de warmtepomp grotendeels gratis omgevingsenergie. Je geniet dus van gratis hernieuwbare energie en betaalt enkel de elektriciteit die nodig is om de warmtepomp aan te drijven. Je jaarlijkse warmtebehoefte kan oplopen tot 80%, wat goed is voor een energiebesparing van 25% op jaarbasis. Daarnaast kan je rekenen op enkele interessante premies van de Vlaamse overheid en van Gas.be.

Iets voor jou?

Zin om zuiniger en bewuster te leven en over te schakelen naar een hybride systeem? Neem een kijkje op Gas.be of contacteer een ervaren Cerga-installateur in jouw buurt.


Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?
Wat zijn de voordelen van een hybride ketel?

Gas combineren met hernieuwbare energie is een slimme, duurzame en toekomstgerichte oplossing voor het verwarmen van je woning. Een hybride...

Lees meer
Uw gezin heeft altijd warm water dankzij aardgas
Uw gezin heeft altijd warm water dankzij aardgas

Dankzij de moderne warmwatertoestellen op aardgas heb je overal en altijd warm water voor het hele gezin.

Lees meer
Verwarmen met gas, een toestel voor elke behoefte
Verwarmen met gas, een toestel voor elke behoefte

Centrale verwarming of haarden en kachels. Wist je dat verwarming zo’n 70% uitmaakt van je energiebudget? Reden te meer om te kiezen voor aardgas.Bespaar...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie