Spouwmuurisolatie: altijd een slimme zet

Bezig met een verbouwing, een grondige renovatie of wil je je huis na-isoleren? Check dan eerst of je huis een spouwmuur heeft. Spouwmuurisolatie is namelijk de snelste en makkelijkste oplossing om het wooncomfort in je huis te verhogen. Lees hier hoe je een optimaal thermisch en akoestisch effect realiseert.

Om de warmte in je huis te behouden en een aangenaam binnenklimaat te creëren, is spouwmuurisolatie een ideale oplossing. Zowel bij een verbouwing als een renovatie. Je ziet het effect hiervan niet alleen op je energiefactuur, ook op akoestisch vlak merk je een enorm verschil. Storende omgevingsgeluiden worden namelijk efficiënt geweerd. Wil je aanspraak maken op een renovatiepremie? Werk dan met een gecertificeerde aannemer.

Een spouw is een holle ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. De spouwmuur is opgebouwd uit een binnenspouwblad of binnenmuur, de buitenmuur en de spouw. Spouwankers verbinden de binnen- en buitenmuur met elkaar. De spouw vangt het regenwater op, dat tegen de buitenmuur aankomt.

Grondige renovatie voor de boeg?

Indien je huis aan een ingrijpende renovatie toe is, kan je de gevel ineens ook een upgrade geven. Het uitgelezen moment om spouwmuurisolatie rechtstreeks op het binnenspouwblad aan te brengen of te werken met isolatieplaten op de buitenmuur. In beide gevallen strip je de buitengevel en bouw je hem nadien weer op. Een vormvast product, zoals de minerale wolplaat WALLTEC BLACK, laat zich makkelijk plaatsen en bovendien profiteer je van de voordelen van glaswol:

  • bestaat voor 99 procent uit natuurlijke materialen, zoals glas en zand
  • maakt je woning energiezuinig
  • is vrij van schadelijke stoffen en volledig brandveilig
  • heeft een duurzaam karakter
  • bevordert het drogen van het metselwerk dankzij zijn doorlatende aard

Voor een maximaal thermisch effect combineer je buitenmuurisolatie en spouwmuurisolatie. Zo zit je altijd goed.

Na-isoleren van spouwmuur

Ben je bezig met een verbouwing en wil je het bestaande gedeelte na-isoleren zonder significante impact? Met spouwmuurisolatie raak je niet aan je buitengevel en boet je niet in aan ruimte binnenin. Bovendien is je spouwmuur isoleren een snelle en eenvoudige klus. Via een kleine opening in de voegen van de buitenmuur wordt isolatiemateriaal in de spouw ingespoten. De URSA minerale inblaaswol PURE FLOC KD is hiervoor ideaal, met alle voordelen van glaswol. Doe hierbij wel steeds beroep op een erkend installateur voor een correcte uitvoering van de werken.

Aandachtspunten bij spouwmuurisolatie

Om je spouw op een effectieve manier te isoleren, gelden een aantal voorwaarden:

  • De luchtspouw is minstens 5 centimeter dik.
  • De spouw is niet vervuild met cementresten, zand of ander afval.
  • De buitengevel is dampopen en vorstbestendig en verkeert in goede staat.
  • Er is geen te sterke belasting van de buitengevel door slagregen of wind.

Een inspectie van de spouw is dus cruciaal voor je aan de werken begint.


Een optimaal binnenklimaat dankzij vloerisolatie
Een optimaal binnenklimaat dankzij vloerisolatie

De warmte binnenshuis houden doe je niet alleen met degelijke dak- en muurisolatie. Het isoleren van je vloer is ook een belangrijke factor. Tussen 10 en...

Lees meer
URSA PURE FLOC KD: duurzame inblaaswol voor het (na)isoleren van uw spouwmuur.
URSA PURE FLOC KD: duurzame inblaaswol voor het (na)isoleren van uw spouwmuur.

Een goede spouwmuurisolatie verbetert het comfort in huis en helpt je energie te besparen. Een woning met slecht geïsoleerde spouwen verliest namelijk heel ...

Lees meer
URSA TERRA: Tips & Tricks voor een perfect geïsoleerd hellend dak
URSA TERRA: Tips & Tricks voor een perfect geïsoleerd hellend dak

Goede dakisolatie creëert niet alleen een aangenaam binnenklimaat, maar doet ook je energiefactuur dalen. Je dak isoleren is dan ook een must! Maar bij het ...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie