Met de verlofperiode voor de deur breekt het ideale moment aan om je huis onder handen te nemen. Wil je de kille herfst en koude winter een stap voor zijn? Je hellend dak isoleren is een goed begin. Via het dak gaat namelijk tot 30% van de warmte verloren. Ook in de warme zomer biedt goede dakisolatie heel wat voordelen. Lees hier hoe je eraan begint.
Goede dakisolatie draagt bij tot een aangenaam klimaat in huis door grote temperatuurschommelingen af te vlakken. En dit heeft een positief effect op je energiefactuur. Of je dus de warmte wil binnenhouden in de winter of een verkoelend effect beoogt in de zomer, je hellend dak isoleren rendeert altijd. Bovendien is dakisolatie in Vlaanderen verplicht sinds 2020 en verstrengen de normen in Brussel en Wallonië elk jaar. Gelukkig heb je recht op een premie.
Types hellend dak
Hellende daken komen in verschillende maten en vormen. Qua opbouw maken we het onderscheid tussen:
- een spantendak: hierbij is de houten draagstructuur opgebouwd met verticale spanten, die in de nok samenkomen.
- een gordingendak: dit type bestaat uit gordingen of horizontale dwarsbalken die evenwijdig lopen met de dakgoot en aan weerzijden worden ingemetseld in de muur.
Geen dakrenovatie nodig
De meest voorkomende manier om je hellend dak te isoleren is langs de binnenzijde. Zo behoud je de dakconstructie en vermijd je grote renovatiewerken. Bovendien duurt het plaatsen van dakisolatie langs binnen minder lang. Let wel op volgende punten:
- Je dak moet in een goede staat zijn.
- Door isolatie verlies je wat ruimte binnenin.
- De werken moeten nauwkeurig uitgevoerd worden om koudebruggen te vermijden.
Voordelen van minerale wol
Minerale wol heeft uitstekende thermische en akoestische eigenschappen en is brandveilig, waardoor het een ideale oplossing is voor je hellend dak. Zoals het minerale wolproduct URSA 12 dat al aan 1 zijde bekleed is met een dampscherm en voorzien is van spijkerflenzen. Bij het isoleren langs binnen is het namelijk noodzakelijk een dampscherm te voorzien aan de warme zijde.
Daarnaast is minerale wol milieuvriendelijk en het URSA TERRA gamma, waaronder URSA 12, is voelbaar zachter en dus makkelijk en aangenaam te plaatsen. Ook de geluidswerende eigenschappen bieden een enorm voordeel. De glaswol fungeert namelijk als een “veer” en vormt een geluidsabsorberende laag tussen de dakbedekking en het onderdak. Hoe dikker de glaswol, hoe beter het resultaat. Per centimeter isolatie win je 1 à 2 decibels.
Dakisolatie plaatsen
Het type dak bepaalt hoe je de minerale wol langs binnen plaatst. Bij een spantendak plaats je lange stroken isolatiemateriaal tussen de verticale balken. Heb je een gordingendak, dan plaats je de isolatie tussen de kepers die op de gordingen rusten. Concreet ga je zo te werk:
- Meet nauwkeurig de afstand tussen de balken en snij de glaswolrol op de juiste lengte.
- Bevestig de flenzen met een nietmachine om de 10 centimeter op de kepers, zodat de aangrenzende stroken elkaar raken of overlappen.
- Plak de naden af met een zelfklevende aluminiumtape, zoals URSA SECO Alu Tape.
- Plak als afwerking alle aansluitingen van de isolatie met gordingen of muren goed af.
Is je dak aan grondige renovatie toe, kan je ook hier met glaswol isoleren langs de binnenzijde of opteren om langs buiten te isoleren met drukvaste URSA XPS-platen.
Klaar om je schuin dak te isoleren? Je lokale dealer staat je graag bij in de keuze van het geschikte materiaal.