URSA TERRA: Tips & Tricks voor een perfect geïsoleerd hellend dak

Goede dakisolatie creëert niet alleen een aangenaam binnenklimaat, maar doet ook je energiefactuur dalen. Je dak isoleren is dan ook een must! Maar bij het isoleren van je dak kan heel wat fout lopen. Hieronder een aantal tips om je dak perfect luchtdicht te isoleren.

  1. Plaats geen isolatie zonder onderdak

Voor je isoleert controleer dan eerst of er een onderdak aanwezig is.  Een onderdak biedt namelijk bescherming tegen de indringing van vocht en wind en voorkomt zo dat waterinfiltraties de dakstructuur aantasten. Het is ook belangrijk dat het onderdak dampopen is, zodat de luchtvochtigheid kan ontsnappen.

  1. Is er al isolatie aanwezig?

Bij een renovatie is er vaak al isolatie aanwezig in het dak. De dikte van de isolatie is doorgaans niet meer conform de eisen van vandaag. Harde isolatieplaten verwijder je best. In het geval van minerale wol raden wij aan om te controleren of deze onbeschadigd zijn en overal goed aansluiten. In dat geval kan je een tweede laag plaatsen om tot de vereiste dikte te komen.

Als boven de oorspronkelijk isolatie een dampscherm werd aangebracht, vergeet dan niet deze eerst te perforeren voor je een nieuwe laag isolatie aanbrengt.

Indien de isolate beschadigd is en niet perfect aansluit, begin je best opnieuw.

  1. Laat geen ruimte tussen de isolatie en het onderdak

Mensen denken vaak dat je best wat ruimte laat tussen het onderdak en de isolatie om te ventileren.  Maar dat klopt niet! Je vult best de volledige ruimte met minerale wol, net om condensatie te verwijderen.

Druk wel de isolatie niet te veel samen, Isolatie is stilstaande lucht, pers er dus niet de lucht uit tot je enkel nog het materiaal zelf hebt, dat beter zou geleiden in plaats van te isoleren. Als je slechts ruimte hebt voor 18 cm, duw er dan bijvoorbeeld geen 240 cm in.

  1. Vergeet het dampscherm niet

Een perfect geïsoleerd hellend dak is winddicht aan de buitenzijde dankzij het onderdak en lucht- én dampdicht aan de binnenzijde. Om die lucht- en dampdichtheid te realiseren, plaats je best URSA SECO Modulovap of een ander dampscherm uit ons assortiment. Zorg ervoor dat overlappingen en aansluitingen met de muur perfect worden afgewerkt. Meer weten? Klik hier.

Binnen het assortiment URSA TERRA kan je met URSA 12 of URSA Hometec 35 alvast perfect je dak isoleren. Bovendien isoleren deze producten niet alleen thermisch, maar ook akoestisch! Daarnaast is minerale wol onbrandbaar & bovendien een natuurlijk product.

> Wil je graag meer weten over de voordelen van minerale wol? Klik dan hier.

> Op zoek naar een dealer van onze isolatieproducten? Klik dan hier.

Wil je graag stap voor stap begeleidt worden? Onze instructievideo helpt je alvast een handje.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
4 stellingen over isoleren met glaswol: juist of fout?

4 stellingen over isoleren met glaswol: juist of fout?

Wil jij graag besparen op je energiefactuur, maar denk je dat isolatie te duur is of minder prioriteit verdient dan hernieuwbare energie? Geloof niet alles ...

Lees meer

Isoleren met minerale glaswol? Dit moet je weten voor je aan de slag gaat

Isoleren met minerale glaswol? Dit moet je weten voor je aan de slag gaat

Minerale glaswol is een veelzijdig isolatiemateriaal dat je zowel voor je dak, muren als vloer kan gebruiken. Maar waarom zou je nu kiezen voor minerale...

Lees meer

URSA XPS: de ideale vloerisolatie

URSA XPS: de ideale vloerisolatie

Vloerisolatie is niet enkel heerlijk comfortabel, maar ook wettelijk verplicht sinds de verstrenging van de isolatie-eisen. Want naast een lekker warme...

Lees meer

Artikels van onze redactie

  • Wat is een sarkingdak: van de plaatsing, voor-en nadelen tot de prijs

    Wat is een sarkingdak: van de plaatsing, voor-en nadelen tot de prijs

    Wat is een sarkingdak? Hoe wordt het geplaatst? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat is de prijs van een sarkingdak? We geven je alle info.

    Lees meer
  • Minder verwarmingskosten dankzij buitengevelisolatie

    Minder verwarmingskosten dankzij buitengevelisolatie

    Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Maar wat komt daar precies bij kijken? En wat kost het?

    Lees meer
  • Een sarkingdak: hoe plaatsen, aandachtspunten en de prijs

    Een sarkingdak: hoe plaatsen, aandachtspunten en de prijs

    Wil je een sarkingdak plaatsen, dan bestaan er twee methodes. We leggen de plaatsingsmethodes uit en geven mee wat de prijs bepaalt van een sarkingdak.

    Lees meer
  • Dampscherm plaatsen: zo breng je het correct aan

    Dampscherm plaatsen: zo breng je het correct aan

    Om vochtproblemen in je hellend dak te voorkomen, is het belangrijk dat je het dampscherm correct plaatst en afwerkt. De do’s en don’ts op een rij!

    Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken