Een optimaal binnenklimaat dankzij vloerisolatie

De warmte binnenshuis houden doe je niet alleen met degelijke dak- en muurisolatie. Het isoleren van je vloer is ook een belangrijke factor. Tussen 10 en 15% van alle warmte gaat via de vloer verloren. Met vloerisolatie heb je warme voeten en houd je toch je energiefactuur op peil.

Je vloer isoleren, niets dan voordelen

Om een aangenaam binnenklimaat te hebben, moet je in de kille, vochtige herfst- en wintermaanden al aardig wat stoken. Wil je die temperatuur op een efficiënte manier behouden? Met vloerisolatie verbruik je minder, wat gunstig is voor je factuur. En ook in de zomer geniet je van het verkoelend effect. Kortom, je vloer isoleren biedt heel wat voordelen:

  • comfortabel binnenklimaat
  • optimaal gebruik van energie
  • betere akoestiek
  • gezonde leefruimte door vermijden van vocht

Vloerisolatie plaatsen? Zo begin je eraan

Bij nieuwbouw of renovatie wordt de vloerisolatie voorzien in de opbouw van de begane grondvloer. Zo voorkom je veel onnodige werken en kosten achteraf, mocht je toch nog willen isoleren. Een vloer openbreken doe je niet zomaar. De harde, drukvaste URSA XPS-platen worden ofwel onder de draagvloer ofwel boven de draagvloer geplaatst:

  • Onder de draagvloer:

de isolatieplaten worden op de volle grond geplaatst, waardoor de draagconstructie minder onderhevig is aan wisselende temperaturen. De draagvloer boven de isolatie doet dienst als warmteopslag en ook oppervlaktecondensatie wordt op deze manier vermeden.

  • Boven de draagvloer:

het oppervlak van de draagvloer moet voldoende vlak zijn en eventuele leidingen moeten eerst uitgevlakt worden. Het is aangeraden om tussen de isolatieplaten en de dekvloer een PE-folie te plaatsen. Bij renovaties wordt meestal boven de draagvloer gewerkt. Ga zorgvuldig te werk bij het uitbreken van een bestaande vloer om leidingen intact te houden. Cruciaal is hoe hoog de totale vloeropbouw mag zijn in functie van bijvoorbeeld binnen- en buitendeuren of trappen. Dit bepaalt de toegelaten dikte van het isolatiemateriaal.

Wil je op het gelijkvloers een bestaande vloer isoleren zonder deze uit te breken, dan is isoleren via de kelder de enige optie. Hierbij wordt het isolatiemateriaal bevestigd aan het plafond van de kelder. Zo houdt de vloer de warmte beter vast en gaat de koude van de kelder niet naar boven.

www.ursa.be


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
4 stellingen over isoleren met glaswol: juist of fout?

4 stellingen over isoleren met glaswol: juist of fout?

Wil jij graag besparen op je energiefactuur, maar denk je dat isolatie te duur is of minder prioriteit verdient dan hernieuwbare energie? Geloof niet alles ...

Lees meer

Isoleren met minerale glaswol? Dit moet je weten voor je aan de slag gaat

Isoleren met minerale glaswol? Dit moet je weten voor je aan de slag gaat

Minerale glaswol is een veelzijdig isolatiemateriaal dat je zowel voor je dak, muren als vloer kan gebruiken. Maar waarom zou je nu kiezen voor minerale...

Lees meer

URSA TERRA: Tips & Tricks voor een perfect geïsoleerd hellend dak

URSA TERRA: Tips & Tricks voor een perfect geïsoleerd hellend dak

Goede dakisolatie creëert niet alleen een aangenaam binnenklimaat, maar doet ook je energiefactuur dalen. Je dak isoleren is dan ook een must! Maar bij het ...

Lees meer

Artikels van onze redactie


Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken