Een nieuwe omkasting van de schouw met Gyproc® gipsplaten: hier moet je op letten

Een haard of inbouwhaard zijn mooie eyecatchers in de living en kunnen zeker met Gyproc® gipsplaten afgewerkt worden. Zo kan je eenvoudig een strakke omkasting maken rond een bestaande schouw of een nieuwe haard een hedendaags design geven.

Hoe ga je te werk?

Om het beste resultaat te bekomen en het eenvoudigste te werken, kan je de bekleding van een schoorsteen best beschouwen als het plaatsen van een klassieke voorzetwand.

Je dient echter rekening te houden met de volgende specifieke punten:

• Gyproc® platen mogen niet langdurig blootgesteld worden aan constante temperaturen hoger dan 49°C. Vanaf deze temperatuur begint de Gyproc® plaat stilaan zijn sterkte eigenschappen te verliezen.

• Als de geproduceerde warmte van de schoorsteen of de haard opgeslagen wordt achter de bekleding, zetten de Metal Stud-profielen uit en kunnen er barsten in de voegafwerking gevormd worden. Voorzie daarom afvoerroosters in de wand zodat de overtollige warmte afgevoerd kan worden.

• Het is een misvatting dat (brandwerende) Gyproc® Rf-platen moeten gebruikt worden. Afwerking kan prima met standaard Gyproc®platen.

• Behoud de eventuele bestaande afzuiging van de schoorsteen, zodat deze alvast een deel van de warmte afvoert.

• Plaats isolatie in de lege ruimte tussen de structuur en de constructie van de haard/ schoorsteen, evenals tussen de profielen.

• Maak de Metal Stud® profielen voor meer stevigheid met Teksschroeven vast ter hoogte van de buitenhoeken.

• Schroef de plaat om de 25 cm vast in de verticale MSV-profielen en niet in de MSH-profielen, zodat het systeem zich vrij kan uitzetten.

• Snijd de plaat in de lengte af. Maak de plaat 5 mm korter dan de effectieve hoogte van de wand.

• Maak de plaat niet op breedte maar plaats ze zo tegen de structuur. Snijd de plaat op maat van zodra ze geplaatst is op het profielenrooster. Snijd af aan de achterkant van de plaat met een breekmes en gebruik hier het MSV-profiel als geleider. Gebruik tenslotte de Gyproc® rasp om de bramen aan de langszijde te verwijderen.

• Doe hetzelfde voor de zijkanten; versnijd ze ter plaatse om perfect af te lijnen op de buitenhoeken.

• Monteer de plaat zo dat ze 5 mm boven de steunbalk van de schoorsteen komt. De plaat is zo ingekort dus dat zou perfect moeten passen. Werk af met een soepele voeg, bijvoorbeeld met overschilderbare acryl, om elasticiteit te garanderen. Als je verkiest om de balk achter de plaat te steken, moet je een stopprofiel voorzien op de onderste langszijde van de plaat. Gebruik een Gyproc® L-Trim-profiel. Bedenk dit goed alvorens je de plaat op hoogte snijdt!

• Voegafwerking kan op de gekende manier, maar het is aangeraden om de Papieren Voegband te gebruiken in plaats van de Zelfklevende Voegband.

• De afwerking van de buitenhoeken kan worden uitgevoerd met de Flexibele Voegband van Gyproc®.

Op zoek naar meer inspiratie voor jouw woning? Surf snel naar onze website.


Roll & Finish: perfect gladde wanden en plafonds binnen ieders handbereik
Roll & Finish: perfect gladde wanden en plafonds binnen ieders handbereik

Niemand ziet graag oneffenheden op zijn muur bij indirecte verlichting of wanneer de zon erop schijnt. Daarom introduceert Gyproc® de Roll & Finish in...

Lees meer
Gyproc® WR-platen: verhoogde waterwerendheid voor vochtige ruimtes
Gyproc® WR-platen: verhoogde waterwerendheid voor vochtige ruimtes

Een nieuwe badkamer inrichten of een bestaande badkamer renoveren? Ook voor deze veeleisende toepassingen heeft Gyproc® de geknipte oplossing in huis. De...

Lees meer
Habito® van Gyproc®: wanden ontworpen op maat van jouw comfort
Habito® van Gyproc®: wanden ontworpen op maat van jouw comfort

Habito® platen maken deel uit van een nieuwe generatie producten die speciaal ontwikkeld zijn zodat je jouw woon- en leefruimte snel en functioneel kan...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie