Een vals plafond plaatsen? Dat doe je gemakkelijk zelf

Je wil een verlaagd plafond in je badkamer, woonkamer of slaapkamer? Dan heb je de keuze uit verschillende systemen, zoals lamellen, houten latten of een spanplafond. Maar voor deze plafonds heb je vaak de hulp van een vakman nodig. Voor wie graag zelf een vals plafond plaatst, zijn er de Gyproc® plafondplaten. Die bieden heel wat mogelijkheden en staan garant voor een vlotte afwerking.

Plafond op maat van elke ruimte

Gyproc® heeft verschillende types plafondsystemen en -platen die je helpen om voor elke ruimte een plafond op maat te maken. Zo kan je perfect voldoen aan jouw eisen op het vlak van thermische of akoestische isolatie, vochtigheidsgraad en binnenklimaat. Heb je niet meteen specifieke eisen? Dan kan je eenvoudig aan de slag met de standaard Gyproc® platen met afgeschuinde kanten. Voor een optimaal resultaat raden we je dan wel aan om de gipsplaten met vier afgeschuinde boorden te gebruiken.

Plafondsystemen

Voor de plafondsystemen heb je de keuze tussen een vrijdragend Metal Stud®-plafond en een Gyproc® PlaGyp®-systeem. Het vrijdragend plafond kan je los van het bestaande plafond op elke hoogte plaatsen. Het PlaGyp®-systeem bevestig je tegen houten balken of een betonnen draagstructuur. Om te weten welk plafondsysteem je het beste gebruikt, kijk je naar de bovenliggende ruimte en de constructie daarvan.

Plafondplaten

Eens je plafondsysteem is geïnstalleerd, kan je de plafondplaten bevestigen. Maak je een vals plafond in een ruimte met een wisselende vochtigheidsgraad, zoals de badkamer of de keuken? Dan raden we aan om de Gyproc® WR 4xABA platen te gebruiken. Dat zijn vochtwerende plafondplaten die je herkent aan hun groene kleur. Wie graag inzet op een gezond binnenklimaat, kiest het best voor de Gyproc® Activ’Air®. Dankzij de innovatieve technologie neutraliseren deze Gyproc® plafondplaten schadelijke stoffen in de ruimte en verbeteren zo je wooncomfort en levenskwaliteit.

Afwerking

Zijn je plafondplaten geplaatst? Dan is het tijd voor de afwerking. De naden tussen de verschillende plafondpanelen kan je gemakkelijk voegen voor een strak en egaal resultaat. Daarna geef je de plafondplaten eenvoudig een likje verf in een kleur naar keuze zodat je de ruimte van boven tot onder helemaal naar jouw smaak kan inrichten. Wist je trouwens dat een vals plafond met gipsplaten het enige verlaagd plafond is dat je kan bepleisteren met stucwerk? Daarvoor ontwikkelde Gyproc® de speciale Gyplat-platen.

Aan de slag

Ben je helemaal overtuigd van het gemak waarmee je zelf een Gyproc® plafond kan plaatsen? Bereken dan met de handige Gyproc® Configurator welk plafondsysteem en welke plafondplaten het beste passen bij jouw doe-het-zelfproject en hoeveel materiaal je precies nodig hebt. Met de lijst die je in een handomdraai afprint, ben je helemaal klaar voor een bezoek aan het dichtstbijzijnde Gyproc® verkooppunt.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Is je zolder een vergeten ruimte? Zo benut je eindelijk het potentieel!

Is je zolder een vergeten ruimte? Zo benut je eindelijk het potentieel!

Is je zolder een vergeten ruimte waar oude rommel stof ligt te vergaren? Ga dan aan de slag met dit onbenutte potentieel! Je kan er een waardige extra...

Lees meer

Gyproc® gipsplatenwanden: bepaal eenvoudig wat je nodig hebt voor jouw project

Gyproc® gipsplatenwanden: bepaal eenvoudig wat je nodig hebt voor jouw project

Goed begonnen is half gewonnen. Een succesvol (ver)bouwproject begint bij een duidelijk idee over wat je wil bereiken. Want je wil een mooi ogend...

Lees meer

Activ’Air®: Gyproc® verlucht je woning

Activ’Air®: Gyproc® verlucht je woning

De lucht in de woning zit vol met onzichtbare en vaak ongezonde stoffen. Die zijn afkomstig van verwarmingstoestellen, menselijke activiteiten...

Lees meer

Artikels van onze redactie

 • Binnenmuur schilderen: expert deelt zijn ultieme verftips

  Binnenmuur schilderen: expert deelt zijn ultieme verftips

  Binnenmuur schilderen? Dan kan je misschien wel wat advies gebruiken. Onze schilderexpert deelt zijn ultieme verftips.

  Lees meer
 • Je muur of plafond schilderen? Maak deze fouten niet!

  Je muur of plafond schilderen? Maak deze fouten niet!

  Ga je je binnenmuren of plafonds verven? En kan je wel nog wat advies gebruiken? Emiel Balliauw van Akzo Nobel legt uit waar je op moet letten.

  Lees meer
 • In 3 stappen naar het perfecte plafond

  In 3 stappen naar het perfecte plafond

  Je plafond maakt of kraakt een ruimte. Is jouw plafond puur estehtisch? Gebruik je het als technische ruimte? Of laat je daglicht binnen via je plafond?

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken