Bouwen is voor de meeste mensen het grootste project in hun leven. Zeker op financieel gebied. Toch kan je hier en daar flink besparen door slimme keuzes te maken. We zetten enkele tips voor jou op een rij.
1. Hou de constructie eenvoudig
Hoe eenvoudiger de constructie, hoe budgetvriendelijker. Welke bouwmethode je ook verkiest, ingewikkelde details in de constructie kosten meer. Hoe complexer het ontwerp is, hoe hoger de materiaal- en arbeidskosten zullen uitvallen. Probeer ook overspanningen te beperken. Langere afstanden vergen duurdere vloerelementen en draagbalken.
Meer weten over een doordacht ontwerp voor je woning? Vraag het gratis magazine Mijn nieuwbouw aan.
2. Bouw kleiner en compact
Kleiner en compact bouwen is beter voor je budget en je energieverbruik. Het komt erop aan om het compacte volume zo goed mogelijk te benutten en in te delen.
3. Plan doordacht en kostenbesparend
De manier waarop je woning is ingericht, bepaalt voor een groot stuk de kostprijs. Vraag je architect om hier rekening mee te houden, door bijvoorbeeld de ruimtes waar bepaalde nutsvoorzieningen nodig zijn, zoals de badkamer en de keuken, dicht bij elkaar te houden.
4. Bewaak je budget
Maak op voorhand een gedetailleerde budgettering op. Bepaal je maximumlimiet en hou de kosten bij van de verschillende fases van het bouwproject, zoals de ruwbouw en de afwerking. Lijst de prijzen van materialen en technieken op. Zo heb je een goed zicht op alle kosten en kan je onvoorziene kosten makkelijker opvangen.
Benieuwd hoe andere bouwers dit aanpakken? Laat je inspireren door de reportages in het magazine Mijn nieuwbouw.
5. Bespaar waar nodig
Een aantal dingen, zoals de vloerafwerking, kan je in eerste instantie achterwege laten of goedkoop oplossen en nadien makkelijk vervangen. Een voorlopige vloerbekleding hoeft bijvoorbeeld niet veel te kosten. Nog niet voldoende budget voor de badkamer? Dan kan je misschien wel een tijdje verder met enkel een lavabo en een douche. Hetzelfde geldt voor je keuken. Een keukenelement met een doe-het-zelfkastje en een degelijk werkblad kan je de eerstkomende jaren uit de nood helpen.
6. Steek zelf een handje toe
Wil je écht besparen op je nieuwbouw of grondige renovatie, dan kan je niet anders dan zelf een handje toesteken. Niet alle architecten en aannemers staan hiervoor te springen. Maak daarom op voorhand goede afspraken over wat je wel en niet zelf zult doen.
Nog meer tips en slimme ideëen voor jouw nieuwe woning?
Het magazine Mijn nieuwbouw maakt je wegwijs in het EPB-doolhof en geeft uitleg over het kiezen van binnenmuren, tussenvloeren, de verschillende soorten gevelbekleding, isoleren, het perfecte dak en de ideale ramen en deuren voor je woning.