Je bouwbudget onder controle houden? Deze 6 tips helpen je op weg

Bouwen is voor de meeste mensen het grootste project in hun leven. Zeker op financieel gebied. Toch kan je hier en daar flink besparen door slimme keuzes te maken. We zetten enkele tips voor jou op een rij.

1. Hou de constructie eenvoudig

Hoe eenvoudiger de constructie, hoe budgetvriendelijker. Welke bouwmethode je ook verkiest, ingewikkelde details in de constructie kosten meer. Hoe complexer het ontwerp is, hoe hoger de materiaal- en arbeidskosten zullen uitvallen. Probeer ook overspanningen te beperken. Langere afstanden vergen duurdere vloerelementen en draagbalken.

Meer weten over een doordacht ontwerp voor je woning? Vraag het gratis magazine Mijn nieuwbouw aan.

2. Bouw kleiner en compact

Kleiner en compact bouwen is beter voor je budget en je energieverbruik. Het komt erop aan om het compacte volume zo goed mogelijk te benutten en in te delen.

3. Plan doordacht en kostenbesparend

De manier waarop je woning is ingericht, bepaalt voor een groot stuk de kostprijs. Vraag je architect om hier rekening mee te houden, door bijvoorbeeld de ruimtes waar bepaalde nutsvoorzieningen nodig zijn, zoals de badkamer en de keuken, dicht bij elkaar te houden.

4. Bewaak je budget

Maak op voorhand een gedetailleerde budgettering op. Bepaal je maximumlimiet en hou de kosten bij van de verschillende fases van het bouwproject, zoals de ruwbouw en de afwerking. Lijst de prijzen van materialen en technieken op. Zo heb je een goed zicht op alle kosten en kan je onvoorziene kosten makkelijker opvangen.

Benieuwd hoe andere bouwers dit aanpakken? Laat je inspireren door de reportages in het magazine Mijn nieuwbouw.

5. Bespaar waar nodig

Een aantal dingen, zoals de vloerafwerking, kan je in eerste instantie achterwege laten of goedkoop oplossen en nadien makkelijk vervangen. Een voorlopige vloerbekleding hoeft bijvoorbeeld niet veel te kosten. Nog niet voldoende budget voor de badkamer? Dan kan je misschien wel een tijdje verder met enkel een lavabo en een douche. Hetzelfde geldt voor je keuken. Een keukenelement met een doe-het-zelfkastje en een degelijk werkblad kan je de eerstkomende jaren uit de nood helpen.

6. Steek zelf een handje toe

Wil je écht besparen op je nieuwbouw of grondige renovatie, dan kan je niet anders dan zelf een handje toesteken. Niet alle architecten en aannemers staan hiervoor te springen. Maak daarom op voorhand goede afspraken over wat je wel en niet zelf zult doen.

Nog meer tips en slimme ideëen voor jouw nieuwe woning?

Het magazine Mijn nieuwbouw maakt je wegwijs in het EPB-doolhof en geeft uitleg over het kiezen van binnenmuren, tussenvloeren, de verschillende soorten gevelbekleding, isoleren, het perfecte dak en de ideale ramen en deuren voor je woning.

Wacht niet langer en vraag hier je exemplaar aan!


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer

Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur

Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur

Ben je op zoek naar een installateur van zonnepanelen? En wil je er zeker van zijn dat je voor een betrouwbare firma kiest? We helpen je graag op weg met...

Lees meer

Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...

Lees meer

Artikels van onze redactie

 • Laadpalen verplicht bij nieuwe (ver)bouwprojecten

  Laadpalen verplicht bij nieuwe (ver)bouwprojecten

  Ga je bouwen of grondig renoveren en heeft je woning twee of meer parkeerplaatsen? Dan is het sinds 11 maart verplicht om laadpalen te voorzien.

  Lees meer
 • Binnenkijken: een eigentijds en luchtige nieuwbouwwoning

  Binnenkijken: een eigentijds en luchtige nieuwbouwwoning

  Voor het ontwerp van zijn woning keerde architect Jean-Yves Jehoulet het klassieke model om: de slaapkamers kwamen beneden en de leefkamers boven.

  Lees meer
 • De tienjarige aansprakelijkheid: zo werkt het

  De tienjarige aansprakelijkheid: zo werkt het

  Maanden of jaren na bouwwerken kunnen er gebreken opduiken. Gelukkig geldt er voor bouwpartners een tienjarige aansprakelijkheid. Zo werkt het.

  Lees meer
 • Splitskopen: koop eerst het huis en pas later de grond

  Splitskopen: koop eerst het huis en pas later de grond

  Recent is er in Puurs een woonproject voorgesteld met een specifieke koopformule: splitskopen. Zo kan je op een betaalbare manier een huis kopen.

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken