De snelste weg naar een energiezuinige thuis? Isolatie!

De eerste stap naar een lagere energiefactuur? Een geïsoleerde woning! Vooral langs het dak, maar ook via je muren en vloer gaat er namelijk heel wat warmte verloren. Gelukkig kan je ook een bestaande woning vrij makkelijk en snel extra isoleren. Zo werkt het.

Isolatie is de belangrijkste maatregel om je woning energiezuiniger te maken. In een goed geïsoleerd huis verbruik je veel minder energie. Want hoe minder je moet verwarmen, hoe lager je energiekosten. Je merkt het dus meteen in je portemonnee als je je woning laat isoleren. Bovendien zal je genieten van meer wooncomfort. Gedaan met een tochtgevoel of ruimtes die je maar niet lekker warm krijgt. Ook in de zomer zal je blij zijn. Degelijke isolatie voorkomt namelijk dat het dan te warm wordt in huis.

Wat zegt de wet?

Sinds 2020 moeten alle daken van woningen voldoen aan de dakisolatienorm. Het is met andere woorden verplicht om je dak van een minimum hoeveelheid isolatie te voorzien. Is dat nog niet het geval en wil je je dak extra isoleren? Dan doe je het beter meteen goed. Voorzie voldoende materiaal om klaar te zijn voor de normen van 2050. Het zou jammer zijn als je na enkele jaren opnieuw werken moet laten uitvoeren.

Voor wie vanaf 1 januari 2023 een woning koopt, geldt er bijkomend nog een renovatieverplichting. Energieverslindende woongebouwen moeten verplicht binnen de vijf jaar na aankoop grondig energetisch gerenoveerd worden, tot minimum een EPC-label D. Isolatie is hierbij de eerste stap en wordt dus nog belangrijker.

Start met je dak

Is jouw dak nog niet of onvoldoende geïsoleerd? Dan is dit bij uitstek de eerste plaats die je aanpakt. Langs een ongeïsoleerd dak gaat maar liefst 30 procent van de warmte in huis verloren. Het is meestal ook de snelste en eenvoudigste oplossing. Gebruik je je zolder helemaal niet? Dan kan je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Wil je er volwaardige leefruimtes inrichten, dan is dakisolatie aangewezen. Vraag nu je offerte aan voor dakisolatie.

Dan de muren

Met zo’n 20 à 25 procent warmteverlies, zijn ongeïsoleerde buitenmuren nefast voor je energieverbruik. Er bestaan meerdere manieren om je muren na te isoleren. Dat kan makkelijk door het opvullen van de spouwmuur, maar ook je binnenmuur en buitenmuur komen in aanmerking voor na-isolatie. Daar komt wel iets meer werk bij kijken.

En als laatste de vloer

Na je dak en de buitenmuren is de laatste stap naar een energiezuinige thuis het isoleren van je vloeren. Moet je nog vloeren plaatsen of ga je ergens een vloer vernieuwen? Dan is het zeker aangewezen om ook te denken aan vloerisolatie. Elke centimeter telt. Dus ook als je maar een paar centimeter vrij hebt, voorzie je best isolatie in je vloeropbouw. Is je woning onderkelderd? Dan is een eenvoudig alternatief het plafond van je (kruip)kelder van isolatieplaten voorzien. Je zal het verschil snel merken!

Overtuigd van de voordelen van isolatie?

Teken dan nu in op de actie van Mijn Energie en Livios en je kan rekenen op een professionele uitvoering en kwalitatieve materialen. Bovendien krijg je er nu ook gratis een EPC-keuring door een erkende energiedeskundige bij als je ingaat op de offerte die wij voorstellen. Win-win!


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer

Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur

Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur

Ben je op zoek naar een installateur van zonnepanelen? En wil je er zeker van zijn dat je voor een betrouwbare firma kiest? We helpen je graag op weg met...

Lees meer

Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...

Lees meer

Artikels van onze redactie

  • Minder verwarmingskosten dankzij buitengevelisolatie

    Minder verwarmingskosten dankzij buitengevelisolatie

    Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Maar wat komt daar precies bij kijken? En wat kost het?

    Lees meer
  • Wat is een sarkingdak: van de plaatsing, voor-en nadelen tot de prijs

    Wat is een sarkingdak: van de plaatsing, voor-en nadelen tot de prijs

    Wat is een sarkingdak? Hoe wordt het geplaatst? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat is de prijs van een sarkingdak? We geven je alle info.

    Lees meer
  • Spouwmuurisolatie: voordelen, nadelen en beste isolatie

    Spouwmuurisolatie: voordelen, nadelen en beste isolatie

    Hoe weet je of je muur geschikt is voor spouwmuurisolatie? Wat zijn de nadelen? En de voordelen? Welk isolatiemateriaal gebruik je best?

    Lees meer
  • Dit zijn de 6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie

    Dit zijn de 6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie

    Waar loopt het typisch mis bij spouwisolatie? Isolatiespecialist Sven Verhoeven legt uit wat de grootste boosdoeners zijn, en hoe je ze vermijdt.

    Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken