De ideale keuken inrichten voor jouw gezin? Zo pak je het stap voor stap aan

De manier waarop we onze keuken gebruiken, verschilt van gezin tot gezin. Vertrek dus niet te snel van een archetype en denk eerst goed na over wat je van je nieuwe keuken verwacht. Wij zetten je alvast met plezier op de goede weg.

Stap 1: De denkoefening

De keuken is niet alleen een ruimte om te koken en te eten, maar ook een plek waar de kinderen hun huiswerk kunnen maken of waar je een aperitiefje kan drinken met je vrienden. Vooraleer je een plan op papier zet, denk je dus best grondig na wat je in je nieuwe keuken allemaal wil doen. Dat kan namelijk een grote impact hebben op de opstelling en indeling.

Stap 2: Geen plan, geen keuken

Een keuken is een samenstelling van veel verschillende elementen. Naast de beschikbare oppervlakte moet je ook rekening houden met de toegangen naar buiten en naar andere ruimtes, en met de ergonomische regels. Redenen genoeg om een gedetailleerd plan uit te tekenen. Bovendien is dat de enige manier om een betrouwbaar budget op te stellen.

Meer weten over de diverse keukenelementen? Dit magazine maakt je wegwijs

Stap 3: Welke stijl?

Naast het puur organisatorische en functionele aspect, is in het ontwerp ook de stijl van je keuken van tel. Denk maar aan de materialen en kleur(combinaties) van je keukenkasten en het werkblad, de bekleding van de spatwand, de verlichting… je moet ze allemaal op elkaar afstemmen. Heb je een open keuken? Hou dan ook rekening met de rest van je interieur.

Stap 4: Een tijdelijke keuken

Als je je bestaande keuken door een nieuwe vervangt, zal je het op een gegeven moment een tijdje zonder keuken moeten doen. Blijf je tijdens de werken in je eigen woning, denk dan goed na over hoe je die periode wil overbruggen. Vaak is de enige oplossing om een tijdelijke, minimalistische keuken op te stellen in een andere ruimte

Stap 5: Plaats eerst de technieken

Voor verschillende elektrische toestellen heb je een apart circuit nodig. Bovendien moet je de spoelbak en vaatwasser aan de waterleiding en de afvoer koppelen, de kookplaat aan de gasleiding… Zeker als je oude toestellen versleten zijn of als je bepaalde technieken een andere plaats geeft, komen er vaak zware ingrepen aan te pas. Voer die werken daarom als eerste uit.

Meer weten over toestellen voor je keuken? Bestel het gratis magazine ‘Mijn Keuken’

Stap 6: Vlakke wanden

Om je keuken netjes te kunnen installeren, moeten de wanden waaraan je (ophang)kasten wil bevestigen zo vlak mogelijk zijn. Misschien moet je daar een aantal oude muren voor herstellen, of moet je een nieuwe tegenwand voor een oude muur monteren. Die laatste oplossing is soms handig om de nieuwe technieken in te bouwen.

Stap 7: En nu de meubels

De montage van de keuken begint met het plaatsen van de lage kasten en kolomkasten. Daarna volgen de ophangkasten en het werkblad. Breng vervolgens de installatie en verbinding van de elektrische en sanitaire toestellen in orde. Als laatste kan je de spatwand bekleden en de verlichting installeren. En dan nu, koken maar!

Nog meer tips voor je droomkeuken?

Naast tal van interessante artikels, biedt het gratis magazine je ook verschillende reportages aan waarbij je helemaal kan wegdromen. Ook vind je er uitgerekend hoeveel zo’n nieuwe keuken je zal kosten.

Wacht niet langer en bestel nu je gratis exemplaar!


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer

Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur

Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur

Ben je op zoek naar een installateur van zonnepanelen? En wil je er zeker van zijn dat je voor een betrouwbare firma kiest? We helpen je graag op weg met...

Lees meer

Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...

Lees meer

Artikels van onze redactie


Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken