Koeling kiezen: waarop moet je letten als je een koeltoestel koopt?

De meesten onder ons genieten graag van de zomerzon, maar als de temperaturen serieus de hoogte in schieten, kan het al gauw te veel zijn. De temperatuur in huis loopt dan snel op en een aangenaam binnenklimaat is ver zoek.

Een koelinstallatie is de meest energiezuinige en duurzame oplossing om de binnentemperatuur onder controle te houden. Maar hoe kies je de perfecte koeling voor jouw woning? Met dit eenvoudige 4-stappenplan!

1. Type buitenunit

Afhankelijk van het aantal kamers dat je wil koelen, kies je voor een monosplit of een multisplit buitenunit. Een monosplit airco heeft een buitenunit waarop één binnenunit kan worden aangesloten en is dus ideaal om één kamer te koelen. Een multisplit laat je toe om tot vijf kamers te koelen met één buitenunit. Bovendien kan je binnenunits in verschillende stijlen en afmetingen gemakkelijk combineren zodat je voor iedere kamer de meest geschikte binnenunit kan kiezen en de units ook individueel kan bedienen.

2. Vermogen

Voor een goed werkende installatie is het belangrijk om het nodige vermogen zo exact mogelijk te bepalen. Met te weinig vermogen krijg je je ruimtes niet verwarmd of gekoeld. Te veel vermogen zal dan weer een negatief effect hebben op je comfort met bijvoorbeeld extra lawaai en/of tocht. Een goede vuistregel is 0,1 kW per te koelen m² voor het benodigd vermogen (kW) en vijf keer het te koelen volume voor het benodigd luchtdebiet (m³/u). Maar bespreek dit zeker met je installateur want factoren zoals grote ramen, isolatie, oriëntatie en gewenste temperatuur kunnen een belangrijke invloed hebben.

3. Type binnenunit

Wandmodellen zijn de populairste binnenunits. Ze zijn compact, eenvoudig te installeren en passen in elk interieur dankzij de verschillende designopties. Verder heb je nog vloermodellen en onzichtbare modellen. De kleine vloermodellen kunnen onder een vensterbank of in een nis worden geplaatst. Ze blazen de lucht naar boven zodat er geen voelbare tocht hoeft te zijn. Kanaalunits, of onzichtbare modellen, worden weggewerkt op zolder, in de kelder of in een vals plafond. Meestal is er dan enkel een uitblaasrooster zichtbaar, maar dat kan ook worden weggewerkt.

4. Bediening

Net zo belangrijk als de koelunit zelf, is een gebruiksvriendelijke bediening. Denk dus al eens na over hoe je je koeling wil gebruiken; enkel wanneer nodig, dagelijks of volgens een weekprogramma? De meeste units zijn uitgerust met een bedrade of draadloze bediening, maar je kan er ook voor kiezen om je airco aan te sturen via wifi of zelfs voicecontrol.

Aangenaam binnenklimaat creëren

Wil je het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat genieten? Ontdek dan de verschillende koelingsproducten van Thermad of neem contact op met onze experts voor persoonlijk advies op maat.


Akoestische ventilatie bij renovatie zonder geluidshinder van buitenaf
Akoestische ventilatie bij renovatie zonder geluidshinder van buitenaf

Bij een kleinere verbouwing is het niet altijd even makkelijk om een nieuw geïntegreerd en centraal ventilatiesysteem te voorzien. De Sonair biedt een...

Lees meer
De meest innovatieve balansventilatie: Uiterst energiezuinig en stil ventileren
De meest innovatieve balansventilatie: Uiterst energiezuinig en stil ventileren

De Flair is de toekomst vooruit als het gaat om prestaties, installatiegemak en connectiviteit. Het toestel biedt meer mogelijkheden voor zowel de bewoner...

Lees meer
Decentrale ventilatie met warmteterugwinning in grote leefruimtes
Decentrale ventilatie met warmteterugwinning in grote leefruimtes

De Nexxt is een decentraal ventilatietoestel met warmteterugwinning dat de voordelen combineert van een systeem zonder kanalen en een gecentraliseerd...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Hoe werkt vloerverwarming?
  Hoe werkt vloerverwarming?

  Bij vloerverwarming zorgen buizen in of op de dekvloer voor de verwarming van een ruimte.

  Lees meer
 • Nog een airco laten plaatsen? Zo zit het met wachttijden
  Nog een airco laten plaatsen? Zo zit het met wachttijden

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Maar hoe zit het met de wachttijden?

  Lees meer
 • Je woning afkoelen via je verwarming: dit zijn je opties
  Je woning afkoelen via je verwarming: dit zijn je opties

  De temperatuur in huis onder controle houden in de zomer wordt een probleem. Kijk eens of je verwarmingssysteem je te hulp kan schieten.

  Lees meer
 • Je woning verwarmen met airco? Dit is het effect op je woongenot en energieverbruik
  Je woning verwarmen met airco? Dit is het effect op je woongenot en energieverbruik

  Kan je in elke woning verwarmen met een airco? En is dit te combineren met zonnepanelen? We vroegen het aan energie-expert Stijn Verbeke.

  Lees meer