De meesten onder ons genieten graag van de zomerzon, maar als de temperaturen serieus de hoogte in schieten, kan het al gauw te veel zijn. De temperatuur in huis loopt dan snel op en een aangenaam binnenklimaat is ver zoek.
Een koelinstallatie is de meest energiezuinige en duurzame oplossing om de binnentemperatuur onder controle te houden. Maar hoe kies je de perfecte koeling voor jouw woning? Met dit eenvoudige 4-stappenplan!
1. Type buitenunit
Afhankelijk van het aantal kamers dat je wil koelen, kies je voor een monosplit of een multisplit buitenunit. Een monosplit airco heeft een buitenunit waarop één binnenunit kan worden aangesloten en is dus ideaal om één kamer te koelen. Een multisplit laat je toe om tot vijf kamers te koelen met één buitenunit. Bovendien kan je binnenunits in verschillende stijlen en afmetingen gemakkelijk combineren zodat je voor iedere kamer de meest geschikte binnenunit kan kiezen en de units ook individueel kan bedienen.
2. Vermogen
Voor een goed werkende installatie is het belangrijk om het nodige vermogen zo exact mogelijk te bepalen. Met te weinig vermogen krijg je je ruimtes niet verwarmd of gekoeld. Te veel vermogen zal dan weer een negatief effect hebben op je comfort met bijvoorbeeld extra lawaai en/of tocht. Een goede vuistregel is 0,1 kW per te koelen m² voor het benodigd vermogen (kW) en vijf keer het te koelen volume voor het benodigd luchtdebiet (m³/u). Maar bespreek dit zeker met je installateur want factoren zoals grote ramen, isolatie, oriëntatie en gewenste temperatuur kunnen een belangrijke invloed hebben.
3. Type binnenunit
Wandmodellen zijn de populairste binnenunits. Ze zijn compact, eenvoudig te installeren en passen in elk interieur dankzij de verschillende designopties. Verder heb je nog vloermodellen en onzichtbare modellen. De kleine vloermodellen kunnen onder een vensterbank of in een nis worden geplaatst. Ze blazen de lucht naar boven zodat er geen voelbare tocht hoeft te zijn. Kanaalunits, of onzichtbare modellen, worden weggewerkt op zolder, in de kelder of in een vals plafond. Meestal is er dan enkel een uitblaasrooster zichtbaar, maar dat kan ook worden weggewerkt.
4. Bediening
Net zo belangrijk als de koelunit zelf, is een gebruiksvriendelijke bediening. Denk dus al eens na over hoe je je koeling wil gebruiken; enkel wanneer nodig, dagelijks of volgens een weekprogramma? De meeste units zijn uitgerust met een bedrade of draadloze bediening, maar je kan er ook voor kiezen om je airco aan te sturen via wifi of zelfs voicecontrol.
Aangenaam binnenklimaat creëren
Wil je het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat genieten? Ontdek dan de verschillende koelingsproducten van Thermad of neem contact op met onze experts voor persoonlijk advies op maat.