Bouwen voor de toekomst volgens de BEN-norm

Zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler? Bij de bouw van een woning heb je verschillende mogelijkheden om rekening te houden met het milieu én tegelijk je energiekosten te beperken. Bij Splendid woningbouw, een gerenommeerde naam in de bouwwereld met meer dan 30 jaar ervaring, hebben al deze toepassingen van hernieuwbare energie geen geheimen. Het bouwen van Bijna Energie Neutrale woningen (BEN) behoort al jaren tot de standaard van het bedrijf. ‘Bouwen alsof het voor jezelf is, met oog voor detail en kwaliteit met duurzame, hernieuwbare energie’, dat is de visie van Splendid Woningbouw. Maar wat betekent de term BEN-woning nu precies en welke keuze in hernieuwbare energie is voor jou geschikt?

1. EPB, wablieft?

EPB staat voor Energie Prestatie en Binnen-klimaat. Het is verslag dat moet opgemaakt worden bij een nieuwbouwproject of een verbouwing. Dit gebeurt door een EPB-verslaggever, die hierbij rekening houdt met de materialen van het gebouw (ramen, isolatiemateriaal, bouwstenen…) en de installaties (ventilatie, verwarming, …). Op basis van al deze gegevens wordt een schatting gemaakt van het energieverbruik. Het bijhorende Energie Prestatie Certificaat (EPC) bevat deze waarde, uitgedrukt in het E-peil. Splendid Woningbouw maakt er een erezaak van om dit peil zo laag mogelijk te houden. Zo wordt al  bij de opmaak van de bouwaanvraag een energieconsulent ingeschakeld. Hij krijgt de opdracht om, samen met de architect, de plannen ‘energieslim’ te ontwerpen. Door al in deze fase van het project de experts te verenigen, kunnen de beste keuzes worden gemaakt, en zal de energieprestatie een maximaal rendement voor de bouwheer opleveren.

2. BEN-Woning

De eisen op vlak van energie worden steeds strenger. Zo komt er vanaf 2021 een verplichting om de principes van Bijna Energie Neutrale gebouwen (BEN) toe te passen in nieuwbouw. Een evidentie, vindt Splendid Woningbouw, dat al erg lang de normering van BEN-woningen hanteert in zijn projecten. Waarom? Omdat het goed is voor zowel het milieu als de portefeuille van de klant. In BEN-gebouwen wordt immers erg weinig energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Bovendien is de energie die toch nog nodig is, afkomstig uit groene energiebronnen. Dubbele winst dus!

Klanten die bouwen met Spendid Woningbouw kunnen de toepassingen kiezen om hernieuwbare energie op te wekken:  zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp, het kan allemaal. Standaard zal het bouwbedrijf zonnepanelen aanbevelen, omdat die het hoogste rendement geven en de investering het snelst is terugverdiend. Een warmtepomp is iets duurder en heeft een langere terugverdientijd. Daarnaast heeft de bouwheer die bouwt met Splendid Woningbouw recht op een premie en een korting van 50% op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar voor een BEN-woning met een E-peil 30. Die korting loopt zelfs op tot 100% voor een E-peil van 20. Met als extra voordeel: de uiterst lage energiefactuur!

3. Kiezen voor Splendid Woningbouw

Met Splendid Woningbouw kies je dus voor een duurzame woning met hernieuwbare energie. Dit zorgt zowel voor wooncomfort als voor een flinke besparing op je budget. Je kunt alle toepassingen naar wens selecteren. Een overzichtelijk lastenboek toont je, ook op vlak van energie, welke keuzemogelijkheden er zijn en welke voordelen eraan verbonden zijn. Jouw persoonlijke bouwadviseur begeleidt je daarbij stap voor stap. Zo heb je tijdens het bouwen geen zorgen. En ook niet nadien, want  je ontvangt het volledige EPB-verslag, met alle gegevens. Kortom: energiezuinig en duurzaam bouwen dat doe je met een bouwpartner met kennis van zaken!

Klaar om de stap te zetten naar jouw droomwoning die klaar is voor een duurzame toekomst? Maak een vrijblijvende afspraak of laat je inspireren door onze realisaties.


Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot
Prachtige nieuwbouwwoningen inclusief zonnepanelen te Aarschot

SPLENDID Woningen & Villabouw en LIBURNI Projects zijn dynamisch actief en creatief op het gebied van woningbouw in de regio's Limburg, Antwerpen en...

Lees meer
Moderne woning te Zonhoven
Moderne woning te Zonhoven

Prachtige nieuwbouwwoning te Zonhoven. De woning is uitstekend uitgerust en voorzien van alle comfort. Deze woning wordt volledig sleutel-op-de-deur...

Lees meer
Prachtige nieuwbouwwoning te Diepenbeek
Prachtige nieuwbouwwoning te Diepenbeek

Prachtige nieuwbouwwoning te koop. De woning is uitstekend uitgerust en voorzien van alle comfort. Deze woning wordt volledig sleutel-op-de-deur gebouwd....

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Ecologisch (ver)bouwen? Laat je inspireren tijdens Ecobouwers Opendeur 2022
  Ecologisch (ver)bouwen? Laat je inspireren tijdens Ecobouwers Opendeur 2022

  Op 5, 6, 11, 12 en 13 november 2022 kan je tijdens Ecobouwers Opendeur gratis binnenkijken in heel wat duurzame, bio-ecologische en passieve woningen.

  Lees meer
 • KEUZEWIJZER: welke bouwtechniek past het best bij jouw woondromen?
  KEUZEWIJZER: welke bouwtechniek past het best bij jouw woondromen?

  We overlopen de meest, maar ook de minder bekende bouwmethodes. Van traditioneel metselwerk tot isolerende bekistingsblokken.

  Lees meer
 • Betonbouw: strakke architectuur met grote overspanningen
  Betonbouw: strakke architectuur met grote overspanningen

  Wil jij een moderne woning met een strakke architectuur die je flexibel kan inrichten? Dat kan met prefab betonbouw.

  Lees meer
 • Keuzewijzer: welke vloerverwarming kies jij?
  Keuzewijzer: welke vloerverwarming kies jij?

  Er zijn verschillende types vloerverwarming. Welk type heb jij nodig in je nieuwe of bestaande woning? Wij wijzen de weg.

  Lees meer