5 tips om je keuken ruimer te maken

Wil je meer ruimte creëren in je keuken? Dan bestaan hiervoor diverse oplossingen. De ene zijn al ingrijpender dan andere, maar de basis blijft altijd gelijk: maatwerk is het sleutelwoord, want vakmanschap bezorgt je meer keukenruimte. We geven een overzicht van de mogelijkheden om je keuken ruimer te maken.

Tip 1: Sloop die muren

Woon je in een huis met diverse bijgebouwen achter of naast elkaar? Dan is het aangeraden om de muren tussen de verschillende bijgebouwen te slopen om er één grote ruimte van te maken. Ja, het is een ingrijpende beslissing en een tijdrovende karwei, maar je zal uiteindelijk heel tevreden zijn als deze klus eenmaal geklaard is. Een muur met doorgang naar een extra badkamer op de benedenverdieping, naar de veranda of een naastgelegen bergruimte, dat zorgt allemaal voor onnodige ballast. Door het slopen van muren creëer je een open ruimte in de keuken die je kan gebruiken voor meer kastruimte, een ergonomisch ingerichte keuken, een extra werkblad of een gezellige ontbijthoek.

Tip 2: Bedek met een kastenwand

Elke woning beschikt over een aantal steunmuren die, omwille van de stabiliteit van het gebouw, behouden moeten blijven. In oudere woningen is het soms aangeraden om bepaalde elementen niet af te breken, zoals bijvoorbeeld een oude schouwwand. De impact op de woning zou te groot en risicovol zijn. Kun je daarom geen ruime keuken creëren? Natuurlijk wel. Dankzij maatwerk is er altijd een oplossing voorhanden. De oude schouwwand kan gemakkelijk ingewerkt worden in een nieuwe kastenwand. Dan komt de rugwand van de kasten verder naar voor, zodat de kasten op die plaats minder diep zijn. Die ondiepe kasten zijn perfect om kleine zaken, zoals potjes of aperitiefschaaltjes in te plaatsen. Zo wordt elke centimeter kastruimte optimaal benut.

Tip 3: Bouw een kast rond een steunpilaar

Verlies je ruimte in je keuken door een vaste steunpilaar? Geen nood. Met maatwerk kan Dovy dat perfect oplossen zodat dit niet zichtbaar is aan de buitenkant. De lange kastenwand wordt dan doorgetrokken en van buitenaf ziet het er perfect evenwichtig uit. Langs de binnenkant blijft de steunpilaar uiteraard behouden. Links en rechts van de steunpilaar wordt er kastruimte gecreëerd. Die ruimte is smal, maar kan perfect dienst doen om kleine zaken op te bergen. Alle benodigdheden voor het ontbijt bijvoorbeeld, conserven of pillen en zalfjes. Een tip: als je kleine spullen in een hoge, smalle kolomkast wil opbergen, steek dan alles in een mandje. Zo hoef je niet achteraan in de kast te graaien naar die kleine zaken, je haalt gewoon het mandje uit de kast en vindt onmiddellijk wat je zoekt.

Tip 4: Kies voor een afgeschuinde achterwand

Is er een schuine wand in jouw keukenruimte? Dat kan lastig zijn om er een volwaardige kast te plaatsen. Als je kiest voor maatwerk, dan biedt Dovy hier uitkomst. De schuine wand wordt weggewerkt door er een aangepaste kast voor te plaatsen. In plaats van een rechte achterwand, is de achterwand volledig op maat afgeschuind. De legplank in zo’n kast met afgeschuinde achterwand is uiteraard ook afgeschuind. Wat zijn de voordelen hiervan? Je benut elke vierkante centimeter in de ruimte, zelfs tegen een afgeschuinde wand. Je wint ruimte in de hoogte omdat je op deze plaats kleine spullen kan plaatsen. Akkoord, het is misschien geen volwaardige kast in de diepte, maar het grote voordeel is dat je onmiddellijk zicht hebt op de inhoud van de legplank. Je hoeft niet diep te tasten naar zaken die helemaal achteraan staan, want al je gerief staat sowieso vooraan op de legplank en direct in het zicht.

Tip 5: Richt je keuken praktisch en ergonomisch in

Heb jij al een vaatwasser in je keuken die op werkhoogte ingebouwd is? Dat is niet alleen ergonomisch en goed voor je rug, je wint er ook ruimte mee. Hoe kan dat? Als je je vaatwasser op hoogte inbouwt in een kolomkast, dan is er plaats voor een lade eronder en een kast erboven. In de lade onder de vaatwasser steek je je keukenhanddoeken en in de kast erboven de glazen en tassen. Op die manier gaat het uitladen van de vaatwasser sneller. Dat lastige karweitje dat niemand graag doet, is klaar in een wip. Je haalt een verse vaatdoek uit de lade onder de vaatwasser, droogt snel nog even alles af als dat nodig is en bergt de tassen en glazen op in de kast erboven. Voilà, geen over- en weergeloop nodig. Ruimte én tijd bespaard.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Dovy is de enige keukenfabrikant in België waar je je graniet zelf kan kiezen

Dovy is de enige keukenfabrikant in België waar je je graniet zelf kan kiezen

De natuursteenafdeling bij Dovy was te klein geworden om zoveel natuurstenen platen te stapelen en ze in diezelfde ruimte te bewerken. Naast de fabriek in...

Lees meer

Dovy pakt uit met nieuwe keukentrends

Dovy pakt uit met nieuwe keukentrends

De Raya, Rigata en de Deli. Die namen zeggen je weinig of niets? Niet verwonderlijk, want het zijn de gloednieuwe namen van 3 nieuwe keukenmodellen in het...

Lees meer

De 4 keukentrends voor 2023

De 4 keukentrends voor 2023

Ben je op zoek naar een gloednieuwe keuken? Ga dan langs bij Dovy Keukens. Een Belgische fabrikant en trendsetter in de sector. Nieuwe snufjes,...

Lees meer

Dovy Keukens

Dovy Keukens

051 260 410

Artikels van onze redactie

 • Trek je plan: Leefkeuken (3/3)

  Trek je plan: Leefkeuken (3/3)

  Gert en Marieke dromen van een nieuwe keuken, liefst in Scandinavische stijl. Interieurarchitect Sofie De Backer tekent voor hen een plan.

  Lees meer
 • Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis

  Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis

  Ondanks het belang van een correct onderhoud weet 30% niet welke voorschriften ze het best naleven. Met deze tips hou je het veilig.

  Lees meer
 • Grootse oplossingen voor een kleine keuken

  Grootse oplossingen voor een kleine keuken

  Een kleine keuken mag er absoluut groots uitzien. Wij zetten enkele aandachtspunten, handige tips en inspiratie op een rij.

  Lees meer
 • Keukenwerkblad kiezen? Deze materialen kan je gebruiken

  Keukenwerkblad kiezen? Deze materialen kan je gebruiken

  Je hebt enorm veel keuze aan materialen als je een keukenwerkblad wil kopen. Ontdek hier de voor- en nadelen van elk materiaal.

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken