De eenvoudigste oplossing voor een efficiënte waterinfiltratie? Passaqua!

Wist je dat 14,4% van de Vlaamse bodem verhard is en dat dat aandeel blijft stijgen? Helaas kan het regenwater zo moeilijker insijpelen in de bodem, waardoor het rioolnetwerk overbelast geraakt en het grondwater onvoldoende wordt aangevuld. Om overstromingen en watertekorten in de toekomst te vermijden, is het dan ook belangrijk om aan oplossingen te werken. Dat doet Wienerberger met Passaqua, de waterpasserende kleiklinker.

Slimme afstandhouders

Passaqua is een strengpers kleiklinker met aan de zijkanten slimme afstandhouders. Dat zijn ribben die een voeg van 6 mm breed creëren. De klinker zelf laat het water dus niet door, maar laat het vlot ‘passeren’ via de bredere voegen. Met Passaqua wordt het voegaandeel van je verhardingsproject ongeveer 10% van de totale oppervlakte. Dat is de minimumvereiste voor een waterdoorlatende verharding.

Duurzaam, esthetisch en ecologisch

De Passaqua heeft dezelfde authentieke uitstraling als een standaard kleiklinker, maar laat het water snel wegvloeien dankzij de waterpasserende voeg. Dat maakt het mogelijk om enerzijds de druk op de riolering te ontlasten en anderzijds het grondwater op een natuurlijke manier aan te vullen. Bovendien heb je met een waterdoorlatende verharding ook minder kans op de groei van algen, mossen en onkruid in de voegen, wat dan ook weer mooi meegenomen is.

Stedenbouwkundige voorschriften

In Vlaanderen verplichten verschillende regionale en stedenbouwkundige voorschriften de aanleg van een infiltratieoplossing. Een voorbeeld daarvan is de verplichting om een waterinfiltratie te voorzien voor oppervlakten groter dan 205 m2. Een waterdoorlatende verharding is één van de eenvoudigste oplossingen om aan zulke voorschriften te voldoen. Met Passaqua infiltreert het regenwater op een natuurlijke manier in de bodem, zodat de grondwatervoorraad beter op peil blijft en het overstromingsrisico wordt beperkt.

Stijlvol terras of oprit

De Passaqua is erg geschikt voor de aanleg van een terras of oprit, maar kan bijvoorbeeld ook als bestratingsmateriaal voor verkavelingen of verhardingen van openbare ruimtes worden gebruikt. Hij is beschikbaar in vier verschillende kleuren en wordt, net als andere kleiklinkers, met de jaren mooier. Bruin, grijs, zwart of rood, je kan de Passaqua volledig afstemmen op de kleur van je gevelsteen of andere kleurelementen in je omgeving.

Hoeveelheidscalculator

Je wil aan de slag met de Passaqua om een waterdoorlatende verharding aan te leggen? Dan kan je met behulp van de hoeveelheidscalculator van Wienerberger eenvoudig berekenen hoeveel kleiklinkers je precies nodig hebt. Je geeft in enkele eenvoudige stappen de nodige gegevens in en de tool doet de rest. Daarna kan je bij je dichtstbijzijnde verdeler terecht voor het juiste aantal Passaqua klinkers.


Wienerberger introduceert Leadax Roov
Wienerberger introduceert Leadax Roov

Afval herleeft als innovatieve en circulaire platdakbedekking Wienerberger verrast de sector met een revolutionaire platdakbedekking. Leadax Roov gooit...

Lees meer
6 nieuwe kleuren voor Amfora gevelsteencollectie
6 nieuwe kleuren voor Amfora gevelsteencollectie

De gloednieuwe Amfora collectie van Wienerberger krijgt met zes nieuwe kleuren een gevoelige uitbreiding. De nieuwkomers, waarvan drie in Eco-brick formaat ...

Lees meer
Wienerberger kleiklinkers, een plezier in elke tuin
Wienerberger kleiklinkers, een plezier in elke tuin

Zeg niet zomaar klinker tegen een kleiklinker... Kleiklinkers bestaan in diverse kleurschakeringen, formaten en texturen. Door hun vormgeving en esthetiek...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Droge zomers te slim af zijn? Ga voor waterdoorlatende materialen op je terras
  Droge zomers te slim af zijn? Ga voor waterdoorlatende materialen op je terras

  Bij de keuze van je materiaal voor je oprit of terras is het goed om ook naar de waterdoorlaatbaarheid te kijken. Welke materialen zijn waterdoorlaatbaar?

  Lees meer
 • 4 vragen over regenwaterinfiltratie
  4 vragen over regenwaterinfiltratie

  Wanneer is een infiltratiesysteem verplicht, aan welke eisen moet het voldoen, zijn er uitzonderingen en hoe werkt het?

  Lees meer
 • Waterdoorlaatbare verhardingen voor je oprit
  Waterdoorlaatbare verhardingen voor je oprit

  Door zo weinig mogelijk oppervlakken te verharden, kan regenwater makkelijker in de grond sijpelen. Dat kan met deze waterdoorlatende materialen.

  Lees meer
 • Het hele jaar door zomer in huis: je terras als tweede woonkamer
  Het hele jaar door zomer in huis: je terras als tweede woonkamer

  Tuinen en terrassen worden steeds meer een verlengstuk van ons interieur. Met deze tips geniet je het hele jaar door van een vakantiegevoel in huis.

  Lees meer